Pământul e uscat, secetă fără precedent în Moldova

foto_pamant

Romania se confrunta anul acesta cu o seceta fara precedent. Specialistii in agricultura sustin ca in ultimii 60 de ani, tara noastra nu a inregistrat atatea luni fara nici macar o ploaie. Din pacate, prognozele sunt „uscate” si pentru aceasta luna, abia din decembrie ar urma ca pamantul sa primeasca apa de care are atata nevoie.

Si in judetele Moldovei sunt probleme mari din cauza secetei extreme . În unele locuri nu a mai plouat de aproape patru luni. Agricultorii sunt disperați și susțin că din cauza secetei au crescut costurile la însămânțarea culturilor de toamnă. Gradul de răsărire a plantelor cultivate în această toamnă este foarte scăzut, din cauza lipsei precipitaţiilor iar meteorologii nu au vesti bune nici pentru perioada imediat urmatoare.

In judetul Vaslui, de exemplu, pe fondul deficitului foarte mare de apă din sol, gradul de răsărire este aproape de zero. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Agricultură Vaslui cele mai mari probleme sunt la grâu, suprafaţa afectată fiind de peste 60.000 de hectare, dar şi la cultura de rapiţă, unde deja o parte dintre culturi au fost întoarse. Probleme din cauza secetei sunt si in judetul Botoșani. Culturile de rapiță, grâu sau orz, înființate în această toamnă au de suferit.