Palatul Reginei Maria din Mamaia revine la stat definitiv, după ce în 2003 a fost vândut ilegal

info-sud-est-palatul-reginei-maria

sursa foto: Sergiu Brega

Palatul Regal din Mamaia va reveni în patrimoniul statului român. Conform judecătorilor Înaltei Curți de Casație și Justiție din România, monumentul istoric a a fost vândut de societatea de stat Mamaia SA către compania SC Light System SRL fără respectarea dreptului de preempțiune al statului, o decizie în premieră dată de instanțele din România, informează Info Sud-Est.

În 2018, ministerul Culturii, condus la acea vreme de George Ivașcu, a atacat în instanță contractul prin care Vila Reginei Maria a fost privatizată în anii 2000.

Tribunalul Constanța a anulat pe 1 iulie 2020 contractul de vânzare-cumpărare al Palatului Reginei Maria din Mamaia, ceea ce înseamnă că judecătorii au decis ca monumentul să revină statului.

În urma unei anchete a Info Sud-Est, procurorii DNA Constanța au deschis un dosar penal pe numele fostului primar Radu Mazăre pentru că ar fi vândut subevaluat curtea Palatului Regal din Mamaia, cu 23 de euro/mp, deși pe piața imobiliară a vremii, un metru pătrat din centrul stațiunii Mamaia se vindea cu prețuri cuprinse între 100 și 300 de euro.