Palatul Culturii din Iași, iluminat în turcoaz!

palatul culturii

Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași marchează luna Ianuarie, stabilită de Organizația Mondială a Sanatății drept luna de conștientizare privind prevenția cancerului de col uterin, prin iluminarea Palatului Culturii în turcoaz, culoarea simbol de luptă împotriva acestei afecțiuni.

Palatul Culturii va fi iluminat în turcoaz, în zilele de 21 și 22 ianuarie 2022, începând cu ora 18.00.

De asemenea, pentru a crește gradul de conștientizare a femeilor aspupra cancerului de col uterin, IRO organizează un maraton al testărilor gratuite pentru ieșencele care au între 25 și 64 de ani. Femeile se vor putea testa gratuit la Unitatea Mobilă de Screening, dotată cu aparatură și materiale sanitare precum un cabinet ginecologic, care va merge în câte un cartier din Municipiul Iași, în perioada 17-21 ianuarie 2022.

Unitatea Mobilă de Screening va staționa, între orele 9.00-13.00, în următoarele
cartiere:
– Centru, parcarea din fața Cinema Victoria, în data de 17 Ianuarie, Păcurari, trotuarul din fața Pizza Smile, în data de 18 Ianuarie,
– Podu Roș, în parcarea Dedeman, în data de 19 Ianuarie,
– Alexandru cel Bun, esplanada din fața Cinema Dacia, vizavi de Fat Café, în data de 20
Ianuarie,
– Tătărași, în fața Ateneului, în data de 21 Ianuarie.

Testările au loc în cadrul proiectului ONCOPREV- “Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020. Proiectul se adresează tuturor femeilor asigurate sau neasigurate din județele Iași, Vaslui, Bacău, Botoșani, Neamț, Suceava și este derulat de IRO Iași în parteneriat cu Fundația Enable România.

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial și principala cauză de mortalitate la femeile cu vârstă între 15 și 45 ani. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în 2020 au fost diagnosticate cu cancer de col uterin 604.000 femeie din întreaga lume, iar 342.000 au murit din cauza acestei boli.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin participarea la programele de screening (testări periodice în masă) și vaccinarea împotriva infecției cu HPV.

În perioada februarie – decembrie 2021, în cadrul proiectului ONCOPREV, au participat la screening 6.211 femei din județele Iași, Bacău, Suceava, Vaslui, Neamț și Botoșani, 5.846 dintre acestea au beneficiat de testări HPV (femei cu vârsta între 30 și 64 de ani), iar 365 au beneficiat de testări Babeș Papanicolau (25-29 de ani).

Unitățile Mobile de Screening s-au deplasat în 110 localități din nord estul țării. La Iași, testările se fac în cadrul cabinetului ginecologic de la Institutul Regional de Oncologie Iași. Medicii ginecologi de la IRO au desfășurat activitate medicală de screening în perioada ianuarie – decembrie 2021, pentru 1.126 de femei (954 testări HPV și 172 de teste Babeș Papanicolau).