Painea se poate scumpi desi Romania a avut productie record de grau

raft paine

Pretul painii si a produselor de panificatie ar putea sa creasca in viitorul apropiat desi productia de grau a Romaniei din acest an a fost una record. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros a declarat pentru Agerpres ca preturile sunt influentate de productia mondiala si nu de cea locala.

„Anul acesta producţia globală de grâu scade cu aproape 16 milioane de tone. Pe de altă parte, China a contractat de pe piaţa globală cu 41 de milioane de tone de grâu mai mult decât anul trecut. Asta face ca, deşi la noi în ţară producţiile să fie record, preţul grâului panificabil, respectiv al pâinii, să fie mai mare pentru că este dat de producţia mondială, nu de producţia locală. Asta s-a demonstrat şi anul trecut când noi am avut o producţie diminuată din cauza secetei – numai 6,4 milioane de tone, cu 5 milioane mai puţin – şi totuşi datorită faptului că producţia mondială a fost una record anul trecut, preţul grâului panificabil nu a crescut spectaculos”, a spus Adrian Oros.

Conform ministrului Agriculturii, romanii consuma anual aproape 4,5 milioane de tone de grau, restul productiei urmand sa fie exportate.