Padurile din Romania, in atentia Comisiei Europene

A şasea ţară cu potenţial agricol din UE importă alimente

Sharing is caring!

Un proiect de lege ce prevede protejarea suprafetelor forestiere din Romania a fost depus la Comisia Europeana. Initiativa apartine europarlamentarului Tudor Ciuhodaru, medic al Spitalului de Neurochirurgie din Iasi. Daca va primi votul europenilor, atunci Romania va fi inclusa in Pactul Ecologic, elaborat la nivel European, iar desfrisarile masive si ilegale de padure ar putea fi stopate.

Legea propusa de europarlamentarul iesean Tudor Ciuhodaru interzice exportul de materiale lemnoase de pe teritoriul tarii pe cel putin 5 ani de zile. Cine incalca legea poate ajunge dupa gratii, pe o perioada de pana la 10 ani, sustine initiatorul.

Tudor Ciuhodaru, europarlamentar: “Sa stiti ca interzicerea exportului de materiale lemnoase, avand drept scop conservarea resurselor naturale epuizabile si refacerea suprafetelor forestiere, si-a dovedit deja eficienta in cazul altor tari. Exista tari europene, precum Austria, care au o legislaţie extrem de stricta privind exploatarea forestiera si exportul de masa lemnoasa”.

Un raport intocmit de Guvernul Romaniei arata ca volumul de paduri taiale ilegal depaseste  20.6 milioane de metri cubi in fiecare an.

Tudor Ciuhodaru, europarlamentar: “Interzicerea exportului de materiale lemnoase nu încalcă legislaţia europeană, lucr care trebuie sa fie clar. Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene şi Regulamentul (UE) nr.995/2010 precizeaza foarte clar ca obligaţiile ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, iar acest context doar conferă României statutul de ţară care nu-şi vinde pe nimic pe resursele. Suntem in plin dezastru ecologic. Sper ca toți europarlametarii români să sprijine acest demers, pentru ca vreau, macar acum ca pe macar o perioada de 5 ani, padurile romanesti sa nu mai plece la export“.

Conform statisticilor, in fiecare ora, Romania pierde 6 hectare de pădure. Si zilnic se inregistreaza peste 60  de cazuri de taieri ilegale de arbori. Tara noastra a ajuns sa piarda mai bine de jumatate din paduri. In tot acest timp, exportul de material lemnos este intr-o permanenta crestere.

shares