Pădure parc lângă stejarul emblematic de la Dobrovăț. Petiție pentru stoparea tăierii pădurii Dobrovăț

image

În ultimii ani tăierile din pădurea Bârnova-Dobrovăț, rămășița vechilor Codrii ai Ieșilor, au căpătat o amploare fără precedent. În acest moment sub 1% din pădure este în protecție, 99% fiind trecută la producție. Comunitatea Codrii Iașilor a inițiat o petiție semnată de peste 32.000 de ieseni care cere: (1) protejarea arborilor remarcabili, monumentali, chiar si din parcelele unde se exploatează, (2) încurajarea si promovarea rolului recreativ al pădurii spre beneficiul iesenilor, si (3) identificarea si protejare zonelor de pădure valoroase pentru biodiversitate, peisagistic sau recreativ.

La Dobrovăț, Direcția Silvică Iași tocmai a dat drumul la exploatarea uneia dintre cele mai frumoase parcele, 54A, prin APV 2200106600410, chiar în spatele emblematicului stejar de lângă mănăstire. Este o zonă cu o mare valoare peisagistică, cu trasee turistice marcate, lângă apa molcomă a Dobrovățului, lângă pășunea folosită de localnici si ieșeni pentru relaxare, tabere de corturi cu copii, Scoala Altfel, sport etc.. Zona este fond forestier proprietate publică a statului român, deci a cetățenilor săi, a noastră a tuturor. Rolul acestei păduri pentru oameni nu este cel de producție!

Până acum, firma din Neamț DUOMIO FOREST SRL care a câștigat licitația prin care Direcția Silvică Iași si Ocolul Silvic Dobrovăț au dat drumul la dezastru a tăiat aproximativ 50 de arbori din 641 câți sunt aprobați pentru tăiere în APV de Direcție. Dar trebuie înțeles că începutul tăierilor poate compromite pădurea pe nesimțite: de la „deschidere de ochiuri” se trece la „tăieri progresive” si în final, în câțiva ani, la tăierea de „racordare”, „tratamente silvice” prin care sunt eliminați toți arborii maturi pentru a lăsa în urmă doar boscheții.

Ce valoare peisagistică vor mai avea boscheții, cărora le va lua sute de ani să mai ajungă codru, dacă vor mai ajunge vreodată? Tăierile trebuie oprite din timp, trebuie oprite acum!

Primăria Comunei Dobrovăț a solicitat Direcției Silvice Iasi demararea procedurii pentru desemnarea acestei zone ca pădure parc (cerere 290 înregistrată 1497 / 30/01/2023). Pădurile parc sunt reglementate prin art. 37, alin. (10) si Anexa nr. 1, alin. (4) din Codul Silvic si presupun protejarea arborilor si amenajari minimale cum ar fi poteci pentru plimbare, trasee de bicicletă etc., pe o suprafață relativ mică, creând astfel premizele dezvoltării unei zone de agrement în armonie cu natura, si indirect dezvoltarea eco-turistică a comunei. Grupul nostru susține acest demers, aliniat cu cerințele 2 si 3 din petiția semnată de peste 32.000 de ieșeni, printre care câteva mii sunt locuitori din Dobrovăț!

Înțelegem rolul de producție a pădurii în general, a lemnului pentru foc sau mobilă, si pentru a evita intoxicări atragem atenția că Direcția Silvică Iași administrează 65.939ha de fond forestier proprietate publică. Bârnova-Dobrovăț este pădurea cea mai apropiată de aglomerarea urbană Iași, 400.000 de locuitori blocați în trafic, betoane si asfalt – care au nevoie de aer si recreere – nu poți face producție în 99% din această pădure si să spui că administrezi un bun public pentru oameni!

Propunerea de pădure parc la Dobrovăț, pe care Codul Silvic vizează doar 209ha, rămâne loc si de lemn de foc pentru comunități, lucru pe care l-am susținut mereu.

Care sunt pașii următori pentru rezolvarea situației? În primul rând, contractul cu firma de exploatare trebuie reziliat amiabil, urgent! Nu mai credem texte de genu „doar 600 de arbori” „vedem la anul” – greșeala Direcției trebuie asumată si distrugerea oprită, nu tergiversată. Suntem siguri că nici firma din Neamț nu se bucură să fi fost pusă să taie o pădure atât de importantă pentru oamenii de lângă ea, nici firma nici Direcția nu trebuie să plătească penalități, doar să se oprească.

Apoi, va fi necesar un mic studiu pentru schimbarea încadrării acestei păduri. Este același gen de studiu care se face pentru stabilirea tăierilor (a amenajamentului silvic) si Direcția Silvică Iași si Ocolul SIlvic Dobrovăț au toate instrumentele pentru a solicita această schimbare. Făcând producție pe 65.000ha proprietate publică, poate sigur acoperi re-încadrarea a 200ha, corectând astfel greșeală inițială. Dacă dl Director Gabriel Donceanu vrea.

În final, amintim că pentru Pădurea Bârnova-Dobrovăț susținem o inițiativă de mai mare amploare, pentru desemnarea Parcului Natural Codrii Iasilor, în aceeasi petiție. Pădurea Parc la Dobrovăț este complementară cu un Parc Natural întins, care poate gestiona ecosistemul în ansamblul lui, cu aspectele peisagistice rezultate din interacțiunea om natură, cu activități tradiționale, ținând cont de nevoile comunităților si ale naturii. Pentru că realitatea este că oamenii au nevoie de pădure, nu pădurea de ei, iar la Dobrovăț vedem asta atât de bine!