Pacientul din Neamt cu hantavirus a fost salvat de medicii ieseni

parhon

La 2 saptamani dupa ce a fost adus la Spitalul Parhon din Iasi in stare foarte grava, barbatul de 72 ani din Neamt infectat cu hantavirus a avut o evolutie favorabila fiind externat ieri din unitatea medicala. Pacientul a stat o saptamana la ATI dupa care a fost transferat pe salon. Acum, trebuie sa se prezinte doar la controalele de rutina.

Va reamintim, pe 20 iulie, barbatul a fost adus in stare foarte grava la Spitalul ‘Dr.C.I.Parhon’ din Iasi, unde a fost diagnosticat cu hantavirus, o boala infectioasa rara. Boala este transmisa de rozatoare si provoaca febra hemoragica cu sindrom renal. Bărbatul a ajuns la Iași după ce a fost redirecţionat de la Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul din Târgu Neamţ pentru că avea stări de greaţă, vărsături, şi o stare generală proastă, cu anurie şi hematurie.

Hantavirusul este o boală infecţioasă care se transmite de la şobolanii de pădure prin contact cu materiile fecale sau urina acestor animale. Această afecțiune foarte rară este diagnosticată cu precădere în rândul oamenilor care locuiesc la munte, în apropierea pădurilor, dar există astfel de riscuri și pentru cei care merg în vacanță la munte.

Primul astfel de caz diagnosticat la Spitalul Parhon din Iaşi a fost în anul 2008, de atunci fiind confirmate 20 astfel de cazuri. Ultimul caz a fost diagnosticat în 2019.