Exclusiv | Pacientii oncologici, apel disperat catre ministrul Sanatatii!

Pacientii oncologici lupta impotriva bolii cu “mainile goale” si asta pentru ca tratamentul care le este indispensabil lipseste de pe piata. In aceasta situatie se afla si o femeie de 41 de ani din judetul Suceava care asteapta tratamentul cu Vesanoid inca din luna mai si nimeni nu ii da asigurari ca il poate achiziona din Romania.

Elena Pascal este o tanara mama in varsta de 41 de ani care s-a trezit zguduita de durere in luna noiembrie 2019 cand a primit diagnosticul crunt ca sufera de leucemie acuta. Lupta cu boala a devenit mai dificila incepand din luna mai a acestui an cand a ramas fara tratamentul prescris de medicii de la Institutul Regional de Oncologie din Iasi.

Elena Pascal, pacient oncolog: “Sunt pacient oncolog si de la inceputul lunii mai, ma confrunt cu lipsa tratamentului. Acest tratament este vital pentru mine si as vrea ca cei care ma aud sa faca ceva ca sa-l putem procura si noi“.

Este apelul disperat pe care il lanseaza pacienta, dupa ce a sesizat ca in Romania tratamentul specific nu se gaseste in farmacii si depozite. Elena a ajuns sa isi cumpere medicamentele din Germania pe care a plătit 580 de euro, in timp ce, in Romania o cutie costa 300 de euro cu compensatie.

Eu, in acest moment, l-am cumparat din afara cu 580 de euro cutia si imi sunt necesare doua cutii, inseamna 1160 de euro. Cu ajutorul oamenilor am facut tot posibilul si mi l-am cumparat. Urmeza însa luna august, sa merg din nou la analize si sa imi iau din nou tratmentul”, ne-a povestit Elena Pascal.

Din nefericire, Elena nu este singurul pacient aflat in aceasta situatie. De aceea lanseaza un strigat de ajutor catre ministrul sanatatii, pentru a veni in ajutorul tuturor celor care se lupta in tacere cu aceasta problema.