Pacienţii, nevoiți să stea în frig pentru că se deschid geamurile din cauza pericolului de explozie

UPU-Spiridon

La Unitatea de Primire Urgenţe la la Spitalul Clinic „Sfântul Spiridon”, atât pacienții Covid, cât și cei non-Covid sunt nevoiți să stea în frig din cauza geamurile care period trebuie deschise. Din cauza consumului mare de oxigen de pe ventilatoare şi de la paturile celor cu formă gravă spre critică, există pericol de explozie.

În unitatea medicală sunt 11 cu pacienţi COVID, internaţi în clinica medicală, dar care au rămas în ATI, în urgenţă. Sunt ventilaţi non-invaziv. Alţi doi pacienţi care sunt pe ventilator, sunt non-Covid.

„Folosim aceleaşi ventilatoare, bineînţeles cu toate măsurile de securitate şi de igienă. Folosim tubulatură de unică folosinţă pentru primul pacient care are nevoie de ventilator. În cazul în care s-au eliberat două ventilatoare de pacienţi COVID, au fost folosite pentru pacienţii non-COVID. În clipa aceasta, avem doi pacienţi care ar au nevoie de ventilaţie mecanică, cu presiune pozitivă, unul COVID, unul non-COVID, pentru care nu mai există ventilatoare. Sunt menţinuţi atâta timp cât au respiraţie constantă, pe sursă de oxigen, pe debit mare. Pacientul COVID, care este un pacient tânăr, are nevoie de oxigen, în cantitate de 25 de litri pe minut”, a declarat Diana Cimpoeşu, coordonator SMURD/UPU Iaşi.

Este cea de-a cincea zi în care se derulează acest scenariu crunt în care în spital nu mai este niciun loc la ATI.

“Situaţia este dramatică. Îi facem faţă, atât cu resursele umane, cât şi cu echipamentele medicale care ne permit, şi mai ales cât ne permite resursa de oxigen. Astăzi (ieri – n.r.), Iaşul a primit resurse mari de oxigen din mai multe surse din ţară, iar necesaul care s-ar contabiliza este cel mai mare din istoria Iaşului în ceea ce priveşte consumul de oxigen”, a adăugat Diana Cimpoeşu.

Toate spitalele au anunţat că au atins cota maximă de consum de oxigen, iar depăşirea acestei limite ar putea fi oricând fatală. De aceea, de exemplu, la UPU, se adoptă măsuri arhaice, tocmai pentru a nu ajunge nici la Piatra Neamţ, nici la Balş sau Constanţa.

“Sunt mulţi senzori de oxigen. În momentul în care se declanşează, vă daţi seama că toate uşile şi ferestrele sunt deschise. Se mai modifică fluxul către ventilatoare şi către pacienţi. Pentru a evita pericolul de explozie, evident este foarte frig în încăperile în care deschidem geamurile, şi aici, fabrica de oxigen, comună cu Spitalul de Boli Infecţioase gâfâie. Este ceva mai bine ca anul trecut pentru că s-a reuşit să se facă o mentenanţă externă prin repararea staţiei de oxigen. Mai exact, staţia are o capacitate construită de 38 de metri cubi pe oră, dar, prin artificii făcute de inginerii de la Pneumologie cu butelii de pe rampele de la noi şi de la Boli Infecţioase, s-a triplat capacitatea. Este o suprasolicitare fantastică, şi cred că nu se resimte în aceste momente datorită faptului că au mai fost închiriate componente şi a fost schimbat un compresor. În fine, se ţine permanent legătura prin video-call-uri. Inginerii noştri vor face inclusiv o mentenanţă suplimentară. Ideea principală este că şi-a atins în mod cert capacitatea maximă, structurală. Asta înseamnă că, orice am face, nu putem să dăm oxigen mai mult decât atât. Şi asta pentru că pacienţii sunt foarte, foarte gravi. Noi avem toate locurile de la ATI ocupate. Mai avem şi o zonă de ATI intermediară, pe etajul 3, unde avem pacienţi cu necesar foarte mare de oxigen. Avem aparate de high flow, care în momentele de vârf trag 65 de litri. În ATI, sunt şi acolo acele coifuri de oxigen care trag 90 de litri. În primul rând, este un risc foarte mare pentru această concentraţie de oxigen, şi în al doilea rând este o presiune extraordinar de mare asupra staţiilor. Şi asta pentru că toate cazurile sunt foarte grave, şi practic doar pe acestea le internăm“, a spus Radu Dabija, managerul de la Spitalul de Pneumoftiziologie Iaşi.

Ieri, din lipsa paturilor libere in sectia de ATI a Spitalului „Sf. Spiridon”, medicii au fost nevoiți să-i conecteze pe pacientii Covid la surse de oxigen in sala de asteptare de la UPU.