Pacientii neglijeaza controalele periodice si ajung la urgenta in stare critica

Neglijenti sau speriati de Covid 19, pacientii refuza sa vina la controalele periodice. 

O mare parte dintre ei ajung la poarta spitalului de urgenta din Iasi in stare critica. 

De aceea medicii incurajeaza monitorizarea permanenta a afectiunilor . In aceasta perioada internerile de o zi se fac doar pe baza de programare, iar cele continue doar in limita paturilor disponibile. 

Pe langa pacientii covid la Spitalul Clinic de Urgente „Sfantul spiridon „ din Iasi sunt primite si persoanele care sufera de boli usoare sau mai grave. 

Insa, odata cu „instalarea „pandemiei de covid-19 in judet, vizitele acestora in unitatile medicale s-au redus semnificativ.  Repercursiunile acestor intreruperi sunt vizivile, iar din ce in ce mai multi pacienti ajung in faza critica la urgenta.  

Sincron prof. univ. dr. Diana Cimpoesu- medic coordonator UPU SMURD Iasi

In urgent ajunge cu ambulanta  o femeie de 47 de ani, soc hemoragic, o stare foarte grava, pacienta care a trebuit intubata, ventilate mecanic  si facute toate eforturile pentru oprirea hemoragiei. O pacienta a carei hemoglobina era la valoarea 2 grame la mie, foarte foarte scazuta. 

Medicii ii indeamna toate persoanele care se stiu cu afectiuni  sa vina la timp  la controale.

Diana Cimpoesu- medic coordonator  UPU SMURD Iasi 

Este un caz care ne arata doua lucruri. Bolile cronice trebuie tratate la timp. Pacientii trebuie sa aiba curajul de a veni la spital.  

VOX   femeie 

Nu am venit asa des. Am vrut sa vin in februarie si s-a pornit pandemia asta. Si acum am venit la neurochirurgie vasculara, la varice. 

VOX bărbat

Acum imi este cam frica sa intru .

Reporter: De ce?

Barbat: Cu pandemia asta nici nu stii cum iei 

De asemenea, din  cauza pandemiei masurile in spitale s-au inasprit.  Numarul paturilor pntru pacienti s-a injumatat deoarece  un pat ramane ocupat si unul liber. 

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!