Pacienţii din România aşteaptă şi câte 4 luni pentru un RMN. Medic: O întârziere de câteva luni poate însemna chiar şi moartea

În România, dacă eşti bolnav şi nu ai bani, rişti să mori cu trimiterile de la medicul de familie în mână. Cine are nevoie de un RMN, de exemplu, are de aşteptat şi patru luni, perioadă care poate face uneori diferenţa între viaţă şi moarte. Autorităţile ştiu despre această situaţie dar ridică din umeri: fondurile nu sunt suficiente pentru ca statul să deconteze toate aceste investigaţii.

Ioana este din Bacău şi are mai bine de trei luni de când aşteaptă un diagnostic şi o soluţie de tratament sau operaţie pentru o tumoare în ureche. A trecut deja pe la patru medici, a făcut două fonoaudiograme, trei rânduri de analize, un Computer Tomograf şi un RMN, toate plătite. 

Ioana, pacientă: „Mi s-a spus că am nevoie de un RMN. Mi-am făcut programare la un RMN la o clinică privată, după o lună de zile, m-a costat 1.700 de lei. Este un RMN cerebral, în zona urechii, cu soluţie de contrast.” 

Dacă nu avea aceşti bani, treceau câteva luni bune până când găsea un loc gratuit pentru această procedură. Medicii de familie nu pot recomanda direct un examen de rezonanţă magnetică, ci trimit pacienţii la medicul specialist. 

Valentina Boboc, medic de familie: „Vine mine, îl consult şi constat că este o suspiciune de hernie de disc. Eu n-am cum să-l ajut pentru că noi nu avem dreptul să dăm RMN-urile. Îi iniţiez un tratament ca să încerc un pic să se liniştească, după care îl trimit la neurolog, îi dau bileţel de trimitere. Acum, problema este unde va găsi programare. E un coşmar pentru că au nişte dureri insuportabile uneori, accentuate de mişcare. Ei ajung pur şi simplu imobilizaţi la pat şi dependenţi de familie.”  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *