Pacienții din Prisăcani, tratați sub dărâmături

dispensar prisacani

Sistemul sanitar din Romania este la pământ de mai bine de 30 de ani, iar asta se reflectă mai ales prin clădirile în care sunt tratați românii. În mediu rural, situația este tragică având în vedere că ori nu există medici de familie, fie clădirile moderne și aparatura profesională lipsesc cu desăvârșire. Acesta este și cazul dispensarului din comuna Prisăcani, unde în urma cu câteva zile, o porțiune din spatele clădirii s-a prăbușit. Cu toate acestea, localnicii sunt tratați in continuare acolo.

Peste 2.500 de pacienți sunt tratați în dispensarul din comuna Prisăcani, clădire a cărei rezistență a cedat acum trei zile. Construită în 1930 de nemți, dispensarul a deservit ani de zile populația comunei, însă din cauza structurii vechi și a lipsei de întreținere, pereții dispensarului au cedat. Cu toate acestea, localnicii sunt încă tratați printre dărâmături, deși autoritățile au pe hârtie un proiect pentru construcția unui nou cabinet medical. Din păcate, problema principală este lipsa de fonduri.

„Începând de acum vreo trei ani de zile, au apărut câteva fisuri în structura de rezistență a acestei clădiri, s-a făcut o expertiză tehnică, iar în urma expertizei, experții au spus că nu sunt condiții pentru a putea fi consolidați, doar demolarea fiind singura opțiune. Începând din acea dată am făcut demersuri pentru o finanțare pe CNI, suntem pe lista sinteză, dar după cum știți această listă este desul de lungă și sperăm cu această ocazie să mergem mai repede și să ajungă undeva unde se deschid ușile să putem primi finanțare pentru această clădire”, a declarat Constantin Stanciu, primarul comunei Prisăcani.

Singura salvare ar putea veni din partea Companiei Naționale de Investiții, însă așteptarea s-ar putea întinde pe o perioadă lungă de timp.

„Este o problemă reală la Prisăcani, este o problemă reală pe care noi nu o putem gestiona pentru faptul că nu avem fondurile necesare de a face o clădire, un dispensar nou. Dar sperăm să se audă acolo unde trebuie și să putem primi mai rapid o finanțare pentru această clădire”, a explicat primarul comunei.

Nici localnicii nu sunt de acord cu situația, însă nu au de ales.

„Nu este normal așa, trebuie să se facă mai frumos, la un sat care este acesta ar trebui să se facă și drumurile și toate”, a spus un localnic.

Clădirea nu mai are nicio șansă de reabilitare, potrivit specialiștilor. Aceasta nu are fundație, iar singura soluție ar fi demolarea acesteia. Autoritățile dau asigurări că există spațiul și dotările necesare pentru construirea unei noi clădiri.