Pacienții cu boli renale, vulnerabili în fața virusului COVID-19

ulei-cbd-pentru-boli-de-rinichi-1280x720

Pacientii cu boli renale sunt cei mai vulnerabili in fata infectiei cu noul coronavirus. Statisticile europene arata cifre ingrijoratoarea, 1 din 5 pacienti dializati sau cu transplant renal si-a pierdut viata dupa contactarea noului virus. In Iasi, 41 de pacienti transplantati au fost infectati iar patru au decedat inca de la inceputul pandemiei.

Unul dintre pacientii cu transplant renal care a ajuns in stare grava in Spitalul Clinic Parhon” din Iasi este bine si a fost externat.  Dupa o perioada de trei saptamani de stat in spital infectat cu Covid-19, medicii au decis ca poate merge acasa la cei trei copii pe care ii creste singur.

dr. Ionut Nistor- purtator de cuvant Spitalul Parhon Iasi

Este un pacient care are istoric de diabet zaharat si care din nefericire pentru el inainte de sarbatorile de Craciun  a fost infectat cu acest virus. Initial a fost vazut in spitalul de Botosani si pus acest diagnostic. Dupa care, a fost transferat la spitalul Parhon din Iasi. A fost nevoie de o perioada mai lunga de supraveghere de trei saptamani. A fost si un moment critic exact la 10 zile

Tanarul tata a suferit transplantul renal acum doi ani, iar tot atunci a fost parasit si de sotie. Medicii de la Parhon il cunosteau si de aceea au avut emotii pentru evolutia starii lui de sanatate.

dr. Ionut  Nistor- purtator de cuvant Spitalul Parhon din Iasi:

Povestea lui este cea care ne-a impresionat. Se ocupa singur de cei trei copii minori pe care ii are in ingrijire. Mama lui, la randul ei s-a infectat si atunci a fost mai complicat intr-adevar de a avea grija de acetsi copii. Faptul ca am reusit sa il externam cu bine le-am asigurat acestor copii ca tatal lor revine in sanul familiei si poate avea grija de ei in continuare.

Medicii din spitalul suport Covid-19 spun ca acesti pacienti care sufera de boli renale prezinta un risc major in fata virusului Covid-19.

prof.dr. Adrian Covic – medic primar nefrologie Spitalul  Parhon Iasi

Are o mortalitate intre 20 si 30%. Cu alte cuvinte, intre o cincime si o treime din pacientii dintr-un program de dializa sau dintr-un program de transplant renal in Europa, s-au prapadit. De aceea, fac o paranteza, ar fi bine ca autoritatile noastre si cele europene, sa ii considere pe acesti pacienti prioritari la vaccinare.

Sunt doua categorii de pacienti. O serie intreaga de pacienti, mai putin gravi la care recuperarea este relativ rapida, adica este undeva cam cu o saptamanam, 10 zile mai lunga decat la un pacient nonrenal.

Au fost si pacienti care au avut nevoie de terapie intensiva iar la acestia recuperarea este de lunga durata. In prezent, la spitalul Parhon din Iasi este ocupat un pat ATI, iar 2 bolnavi confirmati pozitiv cu noul coronavirus urmeaza tratamentul prin dializa.