Pacientii cu afectiuni psihice, slabi in fata virusului

afectiuni-psihice

In cele 8 luni de pandemie, la Institul de Psihiatrie Socola au ajuns pe langa pacienti cu afectiuni obisnuite si bolnavi cu stres psihic din cauza coronavirusului. Un bolnav consiliat psihologic va trece mai usor peste perioada de spitalizare si se va reintegra mai usor in societate. Sprijinul oferit de familie este la fel de important.

La Institutul de Psihiatrie Socola, medicii lupta cu moralul pacientilor. Vietile lor s-au schimbat radical in perioada pandemiei, afirma specialistii. Traversam vremuri dificile si resimtim cu totii constrangerea noii ordini sociale si a dezechilibrelor economice la cote inalte. Un nou tip de tulburare, aparuta pe acest fond este sindromul de stres COVID, cu multiplele lui implicatii. Nu inseamna ca nu avem resurse pentru a-l gestiona, ci doar ca avem nevoie sa ne reamintim sa le accesam.

Irina Mitrea- psiholog clinician principal

Toata lumea a trecut si trece prin diferite etape. Disperare, negare, furie, frica si resemnare. Asta este fiinta umana.

Aceasta perioada predispune la aparitia emotiilor dificil de gestionat. Cum ar fi nivelul ridicat de anxietate, panica, disperare, tristete, nervozitate, tulburari de somn, cosmaruri, tulburari de alimentatie, aparitia simptomelor corporale precum,  dureri de cap, musulare. Dar si o nevoie crescuta de a consuma tutun, alcol sau chiar droguri.

Nimeni nu este imun in fata virusului. La fel de predispusi sunt si pacientii cu afectiuni psihice. Acestia au adesea  o stare de neliniste si frica accentuata. Medicii spun ca este mai greu de lucrat cu ei pentru ca vin cu diferite intrebari. Pacientul are nevoie pe langa psihiatru, de o echipa de terapeuti in spate, de asistenti medicali, medici si infirmieri.

Raluca- Ioana Prepelita- medic primar psihiatru

La marea majoritate a pacientilor apare o tulburare de anxietate peste tulburarea psihica de baza si atunci apar, odata decompensari ale bolilor psihice cornice care inca primesc treatment. Apar si cazuri noi de tratament la cei care nu au avut vreodata treaba cu psihiatria.

Nu stim cu reactioneaza viusul la fiecare organism in parte. Daca sunt forme asimptomatice si nu stiu ca au trecut prin boala, atunci este un lucru ok. Daca incepe, insa, o forma medie sau severa, ca sa ajunga pe ATI sis a vada cum este sa nu ai aer, atunci creste starea de anxietate.

Dupa ce sunt externati, de acesti pacienti trebuie sa se ingrijeasca familia, sa le asigure tratamentul si un bun management al tulburarii psihice. In acelasi timp, controalele trebuie sa fie mai frecvente in timpul monitorizarii tratamentului astfel incat sa fie detectata din timp o eventuala decompensare sau suprapunere peste cea de baza.