Pacienți cu cancer și Covid-19, în urgență

Tot mai multi bolnavi de cancer se prezinta in urgente, unde primesc si un diagnostic Covid-19 pozitiv. Aceste situatii sunt tot mai frecvente, iar in ultimele zile numarul pacientilor care se prezinta in urgenta cu neoplazii multiple a crescut inexplicabil de mult. In mare parte sunt pacienti tineri care afla de diagnostic abia cand ajung la spital.

Lipsa screeningurilor sau a controalelor periodice duce la agravarea problemelor de sanatate pe fondul necunoasterii. In ultimele zile, la Spitalul Sfantul Spiridon din Iasi a fost ”avalansa” de pacienti cu cancer, care ulterior, in urma testarilor au primit si un rezultat Covid-pozitiv. Unii au ajuns in urgenta, necesitand intubatie si ventilatie mecanica. In aceste cazuri medici au un prognostic rezervat.

prof.univ.dr. Diana Cimpoesu- medic-sef UPU SMURD Iasi

Suntem impresionati de asemenea, de numarul de neoplazii pe care le descoperim in urgenta. In ultimele 24 de ore am descoperit din nou, doi barbatii tineri. Unul cu o neoplazie de tip leucemie, celalalt cu un neoplast bronhopulmonar.

Trebuie sa faca preventie, trebuie sa faca screening ca pacienentii sa mearga la cele mai mici simptome la medicul de familie care sa ii trimita pentru investigatii mai departe. Acesti pacienti nu trebuie sa ajunga ata de grav incat sa apeleze la 112 si sa ajunga in urgenta.

Medicii de la UPU Iasi avertizeaza persoanele care au in familie un bolnav ce necesita ingrijiri medicale de specialitate sa ia in considerarea lipsa locurilor din spitale. Odata cu venirea sarbatorilor de iarna, familiile care au rude bolnave de cancer sau imobilizate la pat trebuie sa faca programare pentru a mai gasi locuri libere.

prof.univ.dr. Diana Cimpoesu-medic-sef UPU SMURD Iasi

Vin sarbatorile si e important pentru familiile care considera ca nu pot ingriji pacientii, fie ca sunt mai tineri sau mai batrani, dar  au neoplazii cu posibile complicatii, neoplazii cu diseminari secundare, sa se gandeasca din vreme daca pot gestiona situatia.