Pacienti cu cancer in faza terminala, decedati oficial de Covid

Pe 28 aprilie, INSP a actualizat definitiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus. Conform definitiei de caz “Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli preexistente (de ex. cancer, afecțiuni hematologice etc.) și COVID-19 trebuie raportata ca și cauza a decesului, independent de condițiile medicale pre-existente care se supectează că au favorizat evoluția severă a COVID-19. COVID-19 trebuie menționată pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces”, se anunta in comunicarea INSP.

“Nu stiu ce a fost in mintea celor care au luat aceasta decizie, nu poti sa treci cauza Covidul cand exista o alta legatura de cauzalitate dar asta intrebati-i pe ei, ca nu am date cu instructiunea asta”, ne-a spus Vasile Astarastoae, fostul rector UMF.

Secretarul de stat, Horatiu Moldovan recunoaste ca bilantul oficial de decese nu reflecta realitatea intrucat multi dintre cei infectati cu Covid aveau deja boli foarte grave si nu se poate spune ca au murit din cauza coronavirusului.

„Sunt raportate multe decese la pacienţi care mor din altă cauză. Urmărim în fiecare zi decesele, punctual, caz cu caz, şi 80 la sută sunt pacienţi care au comorbidităţi, care ar fi murit oricum, care au un cancer terminal… Fenomenul morţii este un fenomen complex din punct de vedere medical.   E o întreagă ştiinţă care se ocupă de chestia asta, se numeşte tanatologie. În momentul trecerii în nefiinţă sau, mă rog, la instalarea suferinţei terminale, pacientul dezvoltă multiple complicaţii – se infectează, îşi pierde imunitatea şi până la urmă, într-o epidemie de covid, ia şi covid. Dar el moare de insuficienţă cardiacă terminală, moare de cancer cu boală metastatică avansată, moare de ciroză hepatică, se asociază cu vârste extreme, de 90 şi ceva de ani, şi aşa mai departe. Incidenţa acestor pacienţi este relativ importantă, deci, după părerea mea, fără să fim în posesia unor date statistice precise, pentru că sunt greu de făcut – dar vor trebui să fie făcute la un moment dat – sunt foarte mulţi pacienţi despre care nu putem spune că au murit din cauza infecţiei cu Covid”, a declarat dr. Horaţiu Moldovan.