Pacienta moarta in fata Spitalului de Recuperare. In continuare, sistemul medical este bolnav

Spital-Recuperare

Cel mai recent caz vine de la Iasi, unde o femeie a murit in fata Spitalului de Recuperare, unde fusese trimisa, de catre o alta unitate medicala, sa se trateze. Acum, cele doua spitale se contrazic in declaratii si nimeni nu isi asuma vreo vina pentru moartea femeii. Cert este ca, la mai putin de doua ore de la externare, victima a facut stop cardiorespirator si a murit, sub privirile pacientilor si medicilor din curtea spitalului.

Pacienta in varsta de 62 de ani a stat internata, timp de aproape 3 saptamani, la Spitalul de Pneumoftiziologie, intrucat avea grave probleme de respiratie, fiind diagnosticata, printre altele, si cu sindrom de apnee sever.

In cursul zilei de ieri, medicii de la Pneumoftiziologie au decis sa o externeze, motivand ca starea de sanatate s-a imbunatatit. I-au prescris si reteta, un bilet de trimitere catre un consult facut la un alt spital, cel de Recuperare si au trimis-o acasa.

Sora pacientei ar fi semnat, pe proprie raspundere, ca nu doreste ca pacienta sa fie dusa cu o ambulanta. In drum spre casa, vazind ca femeia nu se simte deloc bine, au decis sa mearga direct la Spitalul de Recuperare, cu masina.

Aici, medicul de garda i-a spus surorii pacientei ca, procedural, nu o poate interna, pentru ca, spitalul nu detine sectie de Terapie Intensiva. Si sa revina a doua zi, pentru internare. A fost, insa prea tarziu. In timpul acestor discutii, pacienta a coborat din masina si a facut stop cardio respirator.

Prof Dr. Doru Baltag, Director Medical Spitalul de Recuperare Iasi: „Noi nu avem baza de a interna pacienti in stare grava, neavand sectie de ATI. Doamna doctor  Silvia Chiriac si echipa de garda de la medicina au coborat in curtea spitalului, constantand ca pacienta este in stop cardio-respirator. Actiunea s-a derulat extrem de repede. Apartinatorii au chemat ambulanta, doamna doctor Chiriac a inceput manevrele de resuscitare. A venit ambulanta, a fost facut masaj cardiac extern, intubare, aspuratie, EKG a aratat o suferinta grava cardiaca, resuscitarea a fost facuta de la ora 18.30 si la ora 19.13 s-a declarat decesul. Din spital, surorii decedatei i s-a spus: mergeti acasa! Bolnava a fost pusa intr o masina personala. Sora a considerat ca este intr o stare care nu ii va permite ingrijire la domiciliu si a spus: mergem la un alt spital. A fost intuitia surorii ca pacienta nu era de a merge acasa si ca starea pacientei nu era de externare. Pacienta trebuia mentinuta intr-o sectie de Terapie Intensiva, prezenta si o apnee severa de somn, deci in orice moment se putea inregistra decesul. Transferul este o operatiune care se discuta intre medicul curant, medicul care vrea sa trimita pacientul si medicul primitor. Si intodeauna transferul se realizeaza cu o ambulanta”.

O ancheta interna a fost deschisa in spitalul in fata caruia s-a produs tragedia. Intre timp, medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie, de unde a fost externata pacienta, sustin ca aceasta a plecat din unitate pe propriile picioare. In plus, dau vina pe aceasta pentru ca nu a folosit, de la iesirea din spital si pana acasa, un aparat de oxigen, la care ar fi trebuit sa fie conectata in permanenta.

Cristina Grigorescu, Manager Spital de Pneumoftiziologie: „Atat timp cat pacienta  a refuzat transportul la domiciliu cu oxigen, lucru care era vital, era o pacienta care avea nevoie de oxigen in continuu. Atat timp cat pacienta nu a avut oxigen in aceasta perioada, normal ca starea ei s-a agravat. Asta e motivul pentru care noi am solicitat transferul pacientei la domiciliu, trimiterea, extenarea la domiciliu cu oxigen, deci pe Salvare trebuia sa aiba oxigen. Familia a considerat ca nu este nevoie, inclusiv pacienta si au plecat fara oxigen, cu concentratorul in portbagaj,urmand sa il monteze la domiciliu”.

Radu Crisan, Sef Sectie Spital de Pneumoftiziologie: „Noi am externat aceasta paceinta acasa, cu recomandarea de a reveni la evaluare, ca sa vedem de ce are nevoie, daca face tratamentul. Pacient cronic, venit intr o stare grava, stare care s-a ameliorat, la decizia medicului curant a fost externat cu recomandari de tratament la domiciuliu. Toate deciziile terapeutice si toata evolutia acestui pacient au fost facute conform ghidurilor, protocoalelor terapeutice si, inca o data, si a recomandarilor guvernate de omenie”. 

Pe fir au intrat si politistii, care au deschis o ancheta in acest caz.

Beatrice Romanescu, Purtator de Cuvant IPJ Iasi: „Intrucat echipajul medical a declarat decesul femeii in varsta de 62 de ani din municipiul Iasi, politistii deplasati la fata locului au intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa si s-a dispus efectuarea unei necropsii medico-legale pentru stabilirea cauzei decesului. Cercetarile continua!”

Pacienta avea si alte afectiuni grave, printre care insuficienta renala cronica, diabet zaharat si obezitate morbida. Deocamdata, rudele femeii nu au depus plangere la nicio institiutie a statului. Directia de Sanatate Publica s-a autosesizat in acest caz.