Pacienta internata cu durere la picior, moarta dupa externare

spital-Pascani

Caz revoltator la Spitalul Municipal din Pascani. O batrana a cerut ajutorul medicilor, acuzand dureri la piciorul stang. Dupa 10 zile de spitalizare, timp in care ar fi fost sedata cu morfina, pacienta a fost externata cu rani deschide pe corp. Cateva zile mai tarziu, a decedat.

Rudele batranei au depus plangere si ii acuza pe medicii din Pascani de neglijenta. La jumatatea lunii septembrie, batrana, in varsta de 88 de ani, s-a dus singura la spital, acuzand dureri la piciorul stang. Pe o perioada de 10 zile, timp in care a fost internata la Sectia de Ingrijiri Paliative, pacienta ar fi primit doar 3 pastile pentru calmarea durerilor, insa i-ar fi fost administrate morfina chiar si de trei ori pe zi.

Acuzatiile sunt formulate de fiul batranei. Pe biletul de externare, medici au scris ca starea pacientei era stabila. Realitatea ar fi fost alta, acuza rudele. Batrana nu mai comunica, nu era constienta de ceea ce se intampla in jurul ei si, mai grav, avea rani deschise pe spate si pe picioare. Doua saptamani mai tarziu, femeia a murit acasa.

“La internarea mamei mele in aceasta unitate asa-zis spitalicească, am solicitat in repetate randuri sa o consulte un ortoped pentru a se constata care este problema la picior, ceea ce nu au facut. Erau rani foarte mari, profunde, de i se vedeau oasele, ajunse in putrefactie si mirositoare, toate facute din cauza ingrijirii necorespunzatoare. Moartea mamei mele a fost din cauza batjocurei si a lipsei de ingrijire din spital, care este un lagar de exterminare”, acuza fiul batranei in plangerea depusa la Colegiul Medicilor din Iasi.

O ancheta interna a fost deschisa la spitalul municipal din Pascani, iar Directia de Sanatate Publica Iasi va verifica actele medicale si tratamentul prescris, din momentul internarii si pana cand pacienta a fost externata.

Marius Voicescu, purtator de cuvant al DSP Iasi: „Vorbim despre o plangere adresata Colegiului Medicilor si directionata Directiei de Sanatate Publica Iasi. E o sesizare pe care noi am primit-o in cursul zilei de ieri, ceea ce inseamna ca demaram o ancheta. Inspectorii sanitari verifica calitatea serviciilor medicale din unitatea medicala spitaliceasca mentionata”.

Cazul a ajuns si in atentia ministrului Sanatatii, Victor Costache. „Acolo au fost foarte multe verificari, dar ati vazut ca nu mi place sa anunt cu surle si trambite inainte. Anuntam dupa. Inainte de a ajunge la Ministrul Sanatatii, comunicam dupa ce faceam ceva important. Din pacate, in sanatate sunt foarte multe drame si tragedii, care trebuie analizate”.

Pensionara a suferit mai multe atacuri vasculare cerebrale, in ultimele luni de viata si era diagnosticata cu diverse afectiuni cardiace. Pe biletul de externare, medicii au scris ca pacienta sufera si de dementa si fibrilatie acuta permanenta.

Doctorii de la Spitalul Municipal Pascani au refuzat sa comenteze situatia bolnavei. Ancheta demarata de DSP Iasi la unitatea medicala vine la scurt timp dupa ce un copil de 7 ani a murit din cauza neglientei medicilor de aici.

Baiatul nu a fost tratat corespunzator, din momentul in care a fost preluat de medicii de pe Ambulanta si pana in ultima clipa de viata. DSP Iasi a dat 3 amenzi infime in acest caz, atat medicului sef de la unitatea de primiri urgente, cat si spitalului, pentru slaba gestionare si tratare a cazului medical.