Pacientă de 45 de ani, salvată de medicii SJU Bacău după diagnosticul de cancer uterin

Cancerul de endometru, o formă agresivă de cancer uterin, poate fi tratat cu succes dacă este depistat la timp. Acesta este cazul unei paciente de 45 de ani, din mediul rural, care a ajuns la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bacău cu o sângerare genitală majoră.
Pacientă de 45 de ani, salvată de medicii SJU Bacău după diagnosticul de cancer uterin
Pacienta suferise anterior de slăbiciune musculară la nivelul picioarelor, ajungând în imposibilitatea de a se deplasa. Cu toate acestea, distanța față de spital și problemele cotidiene au întârziat vizita la medic.
Dr. Roxana Florina Calapod, Director Medical SJU Bacău, explică: „Pacienta a fost adusă de urgență și preluată de personalul Maternității SJU Bacău. Un chiuretaj uterin a fost necesar pentru oprirea sângerării, dar investigațiile ulterioare au confirmat diagnosticul de cancer endometrial. A fost nevoie de o intervenție chirurgicală complexă pentru îndepărtarea uterului afectat.”
Complicații Cardiace și Neurologice
Înaintea operației, echipa medicală a descoperit probleme cardiace și neurologice nediagnosticate anterior, impunându-se examinări suplimentare. Medicii Secției „Cardiologie” au stabilizat pacienta, pregătind-o pentru operație.
Între timp, în urma unui consult neurologic, pacienta a fost diagnosticată cu Distrofie miotonică, o boală neuromusculară ce provoacă pierderea progresivă a masei musculare. Aceasta a fost una dintre cauzele pentru care femeia ajunsese imobilizată în scaun cu rotile.
Dr. Adriana Mihăilescu, medic neurolog, explică: “Era esențial să stabilim diagnosticul corect pentru a alege tipul potrivit de anestezie și îngrijire postoperatorie.”
Intervenția Chirurgicală și Recuperarea
Pacienta a fost operată în Secția Obstetrică-Ginecologie I a Maternității, de o echipă formată din: Dr. Apintilesei Constantin – medic anestezie și terapie intensivă si Dr. Popa Marius și Dr. Beleuță Octavian – medici obstetrică-ginecologie. Operația a decurs fără complicații, iar pacienta a avut o evoluție favorabilă, fiind externată vindecată chirurgical.
Dr. Roxana Florina Calapod subliniază: „Acesta este un caz fericit, cu diagnostic precoce de cancer de endometru. Însă pacientele trebuie să înțeleagă importanța controlului ginecologic anual, care poate salva vieți.”
Cancerul de Endometru – Simptome, Factori de Risc și Prevenție
Cancerul endometrial este a patra cauză de cancer ginecologic, reprezentând 7,8% dintre cazuri. Dacă este diagnosticat în stadiul I, rata de supraviețuire la 5 ani depășește 95%.
Factorii de risc sunt obezitatea, diabetul zaharat si hipertensiunea arterială. Medicii recomanda, control ginecologic anual, prezentarea de urgență la medic în cazul sângerărilor abundente neregulate sau a reapariției menstruației după menopauză
Fii alaturi de stirile TeleM si pe pagina noastra de Facebook!