Pacient in stare critica din cauza leptospirozei

Sharing is caring!

Unul dintre pacientii diagnosticati cu leptospiroza si tratat la spitalul Parhon este in stare critica. Este vorba despre tanarul de 29 de ani, care a ajuns in unitatea medicala zilele trecute.

In cazul celui de-al doilea pacient, tratamentul cu antibiotic incepe sa isi faca efectul. Daca anul trecut, doar cinci pacienti au primit tratament, dupa ce au fost diagnisticati cu boala crunta, in acest an, numarul victimelor este de 14 ori mai mare.

Starea pacientului de 29 de ani, internat zilele trecute la spitalul I. C. Parhon, este critica, spun medicii. El a fost transferat la Terapie Intensiva, la spitalul de Boli Infectioase, pentru continuarea tratamentului. In cazul celei de –a doua victime, vestile sunt ceva mai bune. Organismul pacientului raspunde la tratament.

Conf. dr. Ionut Nistor, nefrolog Spitalul I C Parhon Iasi: “Amandoi lucrau in mediul rural, locuiau mai mult in mediul rural. Primul caz este un caz mai grav, un tanar la care debutul bolii era cu o saptamana inainte de a se prezenta in urgenta, la spital si la care, atunci cand au fost evaluate cauze de insuficienta hepatica si renala acuta s-a stabilit acest diagnostic de leptospiroza. Din pacate, in cazul lor, faptul ca a aparut icterul, faptul ca tegumentele s-au colorat in galben, a dus la urgentarea trimiteriilor la spital, si-au dat seama ca este o situatie mult mai grava. Este o problema foarte grava, este una din bolile din care poti muri”.

Medicii spun ca simplul contact cu materiile fecale ale soarecilor sau sobolanilor poate fi fatal pentru oameni. Leptospiroza se manifesta prin febra, intoxicatie, cefalee, dureri musculare si daca nu este tratata la timp, poate duce la insuficienta cardiaca sau respiratorie.

Prof. dr. Carmen Dorobat, manager Spitalul de Boli Infectioase Iasi: “Boala nu are un aspect clinic care sa te duca direct la acest diagnostic cu gandul. De regula, debuteaza cu febra si icter. Boala este data de o bacterie, beneficiaza de tratament, in special antibiotic, dar da complicatii deosebit de grave. Aceste complicatii sunt de insuficienta renala acuta, adesea au nevoie de asistenta de retapie intensiva specifica, de rinichi artificial sau insuficienta hepato renala si, in acest caz, suportul pentru ficat si pentru rinichi trebuie sa fie cel corespunzator, tot in compartimentul de ATI realizat“.

Medicii recomanda celor care lucreaza in ferme, pe strazi sau la spatii verzi sa poarte manusi si sa fie echipati corespunzator, pentru a evita contactarea virusilor si parazitilor din spatii insalubre. De la inceputul anului si pana acum, peste 70 de pacienti au fost diagnisticati cu leptospiroza. 1 din 3 pacienti isi pierde viata, din cauza multiplelor complicatii ce pot aparea pe perioada tratamentului.

shares