Pacient cu AVC din Cluj, plimbat între cinci spitale din judeţ. A ajuns într-un final la o unitate spitalicească tocmai din Suceava

Caz incredibil la Cluj. Un pacient de 47 de ani cu accident vascular a fost trimis pentru o intervenţie tocmai la spitalul din Suceava. Cinci clinici l-au refuzat pe bolnav, pe motiv că nu au personal calificat sau kitul necesar operaţiei de scoatere a cheagului care bloca vasul de sânge.Transferul de la Cluj la Suceava a avut loc ieri cu un elicopter SMURD. Bărbatul de 47 de ani suferise un accident vascular ischemic, iar starea lui s-a înrăutăţit în câteva ore.

5 clinici au refuzat să îl preia. Un centru nu avea kitul specific intervenţiei numite trombectomie, care poate salva viaţa pacienţilor care au suferit accident vascular cerebral.

Pacient cu AVC din Cluj, plimbat între cinci spitale din judeţ. A ajuns într-un final la o unitate spitalicească tocmai din Suceava

Celelalte 4 nu aveau personal specializat, potrivit unor surse. Spitalul Judeţean Cluj susţine într-un comunicat că: Cu toate că, în spitalul nostru se efectuează cu succes procedura trombectomiei prin radiologie intervențional (…) în acest moment nu avem o linie de gardă cu personal calificat care să efectueze această procedură în urgență.


Dan Teodorovici, purtător de cuvânt Spitalul Suceava: Pentru că nu s-au înregistrat progrese considerabile în urma trombolizei s-a decis transferul pentru efectuarea unei proceduri de radiologie intervenţională. Era singurul centru din ţară care avea personal şi kituri disponibile pentru efectuarea acestei intervenţii, aici în Suceava.

Pentru astfel de cazuri, primele 6 ore de la debutul simptomelor sunt critice. La fel şi şansele de reuşită pentru o procedură de extragere a cheagului de sânge.

Dan Teodorovici, purtător de cuvânt Spitalul Suceava: În România sunt puţine centre, 9 centre care fac această intervenţie şi la fel, şi kiturile sunt scumpe, personalul este deocamdată puţin. Personalul care efectuează aceste intervenţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *