Pacea în Ucraina pare tot mai îndepărtată după discuția telefonică dintre Trump și Putin

Convorbirea telefonică de luni a lui Donald Trump cu Vladimir Putin nu a fost un progres – dimpotrivă, a arătat cât de puțin probabil este acum ca războiul din Ucraina să se încheie, scrie CNN .

Ucraina și aliații europeni propun un armistițiu de 30 de zile pentru a începe discuțiile. Rusia insistă însă asupra negocierilor pentru un acord final, un proces care ar putea dura luni de zile. Acest lucru permite Moscovei să-și continue ofensiva și bombardarea civililor.

După apel, Trump a anunțat că Ucraina și Rusia vor negocia acum „cât de curând posibil” un armistițiu și vor pune capăt definitiv războiului – chiar dacă luptele continuă.

Trump a evitat să nege comentariile vicepreședintelui J.D. Vance despre posibila retragere a SUA.

„Îți spun eu, sunt implicate egouri mari, dar cred că se va întâmpla ceva. Și dacă nu se întâmplă, pur și simplu mă voi retrage și ei vor trebui să continue”, a spus Trump.

Deși o astfel de retorică poate fi un element de presiune, având în vedere scepticismul general cu privire la sprijinul pentru Ucraina, ea nu pare a fi o cacealma. Trump a semnalat, de asemenea, că SUA s-ar putea retrage din implicarea directă, sugerând Vaticanul și Papa Leon ca potențiali mediatori.

Fosta directoare adjunctă a Serviciului Național de Informații, Beth Sanner, a pus la îndoială eficacitatea apelului:

„Mi se pare că președintele poate nu a încercat deloc să pună presiune pe Putin. E bine că au avut o conversație de două ore, dar ce avem ca rezultat? Putin continuă să prezinte cerințe foarte maximaliste… un acord pentru a discuta un cadru de negocieri privind un viitor acord de pace și, poate, un armistițiu, care va fi încheiat după ce se vor ajunge la acorduri privind multe probleme.”

Ea a concluzionat că Putin a obținut exact ceea ce își dorea de la apelul lui Trump.

Rușii au comentat conversația cu entuziasm. „Vă spun că rareori au loc conversații atât de lungi, când ambii președinți… niciunul dintre ei nu a vrut să încheie conversația și să închidă”, a declarat consilierul prezidențial Iuri Ușakov.

Înainte de conversație, Trump a promis duritate, iar consilierul său, Steve Witkoff, a dat asigurări:

„Președintele are o forță de personalitate inegalabilă… Și cred că aceasta va fi o conversație foarte reușită.”

Totuși, pârghiile de influență – sancțiuni sau sprijin militar pentru Ucraina – nu au fost niciodată folosite. După conversație, Trump, vorbind despre sancțiuni, a declarat doar că „ar putea veni momentul când se va întâmpla acest lucru”.

Volodimir Zelenski, care a vorbit cu Trump de două ori în acea zi, a emis o declarație diplomatică, dar contradictorie. El a cerut sancțiuni împotriva Rusiei dacă aceasta nu va opri atacurile și a propus negocieri de pace în țări neutre, dar cu participarea obligatorie a Statelor Unite și a Europei.

„Este esențial pentru noi toți ca Statele Unite să nu se distanțeze de negocieri și de urmărirea păcii, deoarece singurul care beneficiază de acest lucru este Putin. Acesta este un moment definitoriu. Lumea poate vedea acum dacă liderii săi sunt cu adevărat capabili să asigure un armistițiu și să realizeze o pace reală și durabilă”, a spus el.

Trump spune că vrea să fie un conciliator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *