Oxigen industrial pentru romanii de la ATI. Spitalele din Romania raman si fara oxigen medical

galati

Valul 4 a prins Romania total nepregatita, fara paturi la ATI, medicamente, echipamente sanitare si de cateva zile fara oxigen medical. Florin Citu s-a razboit 6 luni cu Ludovic Orban, in cursa pentru alegerile interne iar Romania a ratat cam toate obiectivele pe care o tara normala trebuia sa le atinga in lupta cu pandemia. Desi populatia a fost asigurata ca spitalele sunt pregatite, realitatea este alta.

Romania a avut posibilitatea in acest an sa aplice in doua randuri pentru a obtine bani de la Comisia Europeana in scopul testarii gratuite a populatiei. In plus, nu s-a inscris pe lista tarilor care putea sa cumpere anticorpi monoclonali. Cand numarul de cazuri a depasit toate asteptarile iar medicamentele vitale supravietuirii pacientilor lipseau din spitale, Romania a apelat la sprijinul tarilor europene care au sarit cu acte de donatie.

Acum, cand valul 4 a atins platoul, spitalele din Romania raman fara oxigen medical si in premiera, recurg la o solutie neortodoxa, pentru care nimeni nu-si asuma responsabilitatea, sa foloseasca oxigen industrial pentru bolnavii de la ATI.

Oxigenul tehnic, utilizat în medii industriale, cum ar fi fabricile de producție, pentru sarcini care pot include arderea, oxidarea și chiar pentru a ajuta la accelerarea anumitor reacții chimice. Oxigenul industrial nu este destinat să fie inhalat așa cum este oxigenul medical, ci mai degrabă are un rol complementar pentru a crea acțiunile care se desfășoară în aceste unități. Producția de oțel, de exemplu, este unul dintre cei mai mari utilizatori de oxigen industrial.

Cu toate acestea, una dintre cele mai mari diferente atunci când vine vorba de oxigenul industrial față de oxigenul medical este că oxigenul industrial nu este sigur de respirat. De fapt, nivelurile de puritate nu sunt sigure pentru uz uman, ca să nu mai vorbim de faptul că oxigenul industrial ar putea conține și contaminanți în rezervoare, care sunt absente din rezervoarele de oxigen medical.

Luna trecuta un scandal de proporții a izbucnit in statul bosniac, Republica Srpska dupa ce pacientii au fost tratati cu oxigen industrial in loc de oxigen medical. „Gazul industrial este folosit pentru sudură. În Bosnia, se spune că mai multe clinici au tratat cu oxigen greșit, pacienți cu Covid 19. Justiția investighează”, a relatat publicația elvețiană, Der Bund.ch.

Dusko Tomic, avocatul mai multor familii de pacienți decedați din cauza Covid, a vorbit despre indicii că unii pacienți ar fi murit din cauza oxigenului administrat și a solicitat consecințe pentru cei responsabili: „Aceasta este o afacere mult mai mare decât vă puteți imagina”, a spus el.

In Romania, folosirea oxigenului industrial este recomandata chiar de autoritati. „Există o criză, pentru că sunt doar două firme mari care livrează oxigen în ţară şi una mai mică. Toate au avut probleme în livrarea de oxigen din cauza cererii mari. Soluţiile sunt că noi încercăm să găsim, să aducem butelii de oxigen preumplute din afara României, dacă vom reuşi, dar în acelaşi timp încercăm să găsim soluţii interne şi una din soluţii este folosirea oxigenului care se folosea, până acum, fără nicio problemă, de o concentraţie mai mică; în loc să fie 99% este 93%. Este un oxigen care s-a folosit şi care se poate folosi. Şi s-a dat circulară la toţi să îl folosească, dacă au probleme cu oxigenul”, a spus Raed Arafat, şeful DSU.

Pe de alta parte, in circulara trimisa spitalelor nimeni nu-si asuma responsabilitatea legala, in cazul in care starea pacientilor se deterioreaza dupa consumul oxigenului industrial. Florin Rosu, managerul Spitalului de Boli Infectioase sustine ca el a studiat la universitate, folosirea oxigenului medical si nu industrial. Unitatea medicala pe care o conduce a primit oxigen de la alte spitale din regiunea Moldovei dar situatia este una temporara si chiar la limita.

„Eu în cadrul Universităţii  de Medicină şi Farmacie am fost trainuit să folosesc la pacient oxigen medicinal. Bănuiesc, nu pot să fiu sigur, că oxigenul tehnic este folosit pentru alte scopuri, cum ar fi sudura, sau ştiu eu ce alte modalităţi. Nu am de unde să ştiu. Încă o dată spun: am fost instruit în şcoala de medicină să folosesc oxigen medicinal”, a declarat Florin Rosu.

„Există o circulară, într-adevăr, dar acea circulară prevede oxigenul tehnic ca ultimă soluţie. Din punctul meu de vedere, o ultimă soluţie este ca furnizorii să-şi facă treaba. Mai degrabă aşa, decât să facem tot felul de cârpeli româneşti”, a declarat dr. Radu Crişan Dabija, managerul de la Spitalul de Pneumoftiziologie.

La Iasi sunt doua fabrici care pot sa produca oxigenul medical atat de cautat in aceasta perioada dar se cauta tehnicieni autorizati.

„Avem doua fabrici de oxigen la spitale la care s-ar putea incarca tuburi. Este vorba despre Maternitatea Cuza Voda si de Institutul de Oncologie dar nu avem tehnicieni autorizati care sa faca acest lucru. In momentul de fata cautam sprjin la institutiile care ar putea sa aiba astfel de tehnicieni si sa incercam sa rezolvam problema si pe aceasta cale. Deocamdata nu am gasit, suntem in cautare”, a anuntat Vasile Cepoi, directorul DSP Iasi.

Astazi, conform raportarilor oficiale 1876 erau internate la ATI.