Organizatiile de ajutorare implora Israelul la o pauza umanitara dupa ce 447 copii din Fasia Gaza au fost ucisi iar spitalele cu nou nascuti nu mai au energie electrica
Organizațiile de ajutorare imploră Israelul să revină asupra deciziei sale de a refuza o pauză umanitară la asediul din Gaza până la eliberarea tuturor ostaticilor săi. Abeer Etefa, purtător de cuvânt al Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite, a declarat pentru CGTN că “situația umanitară se deteriorează pe moment. Pledăm pentru încetarea imediată a ostilităților în Gaza”.
Crucea Roșie a făcut solicitări similare, cerând să fie permisă intrarea combustibilului pentru a preveni ca spitalele copleșite să “se transforme în morgi”.
Etefa a declarat că, rezerva de alimente se va epuiza în curând. Ea a declarat pentru CGTN: “Gaza rămâne fără alimente. Conflictul a perturbat producția de alimente și rețelele de distribuție din Gaza și, cu frontierele închise, nu avem nicio modalitate de a reface nici stocurile comerciale de alimente din Gaza, nici stocurile noastre de produse alimentare din depozitele noastre din Gaza.”
Săptămâna aceasta, PAM a lansat o operațiune de urgență pentru a hrăni peste 800 000 de persoane din Gaza și Cisiordania, comunități care nu au în prezent acces la alimente, apă și bunuri umanitare de bază.
Potrivit lui Etefa: “Am început deja distribuirea de pâine proaspătă, conserve și mese gata de consum către aproximativ 137.000 de persoane, împreună cu UNWRA (Agenția Națiunilor Unite de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat).”
Dar ea a spus că stocurile sunt în scădere. “Realitatea este că stocurile de alimente pe care le avem “în țară” sunt suficiente doar pentru 44.000 de persoane, așa că, dacă nu refacem camioanele cu alimente, operațiunile noastre se vor opri.”
Etefa a declarat guvernului israelian că PAM are nevoie de două lucruri. “Avem nevoie de capacitatea de a avea acces la aceste zone din interiorul Gaza pentru a putea să ne refacem stocurile și de fonduri care să ne permită să procurăm rapid mai multe alimente pe care să le putem folosi în următoarele zile.”
De asemenea, ea a îndemnat populația internațională să ajute la strângerea celor 17 milioane de dolari de care spune că are nevoie pentru a-și finanța următoarele patru săptămâni de operațiuni.
Autoritățile din Gaza spun că singura centrală electrică din orașul palestinian a fost oprită, iar spitalele au rămas fără combustibil pentru generatoarele de urgență.
Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat că combustibilul care alimentează generatoarele de urgență din spitale s-ar putea epuiza în câteva ore. “Mizeria umană cauzată de această escaladare este detestabilă și implor părțile să reducă suferința civililor”, a declarat joi directorul regional al CICR, Fabrizio Carboni, într-o declarație.
“Pe măsură ce Gaza își pierde energia electrică, spitalele își pierd curentul, punând în pericol nou-născuții în incubatoare și pacienții vârstnici care folosesc oxigen. Dializa la rinichi se oprește, iar radiografiile nu pot fi făcute. Fără electricitate, spitalele riscă să se transforme în morgi.”
Ministrul israelian al Energiei, Israel Katz, a declarat că nu vor exista excepții de la asediu fără eliberarea ostaticilor israelieni. “Ajutor umanitar pentru Gaza? Niciun întrerupător electric nu va fi ridicat, niciun hidrant de apă nu va fi deschis și niciun camion cu combustibil nu va intra până când ostaticii israelieni nu se vor întoarce acasă. Umanitar pentru umanitar. Și nimeni nu ar trebui să ne dea lecții de morală”, a postat Katz pe platforma de socializare X.
În Gaza și Cisiordania, bilanțul victimelor a crescut la 1.448 de morți și 6.868 de răniți, a anunțat în această seară Ministerul Sănătății într-o actualizare.
Ministerul a precizat, într-o scurtă declarație, că numărul deceselor în Fâșia Gaza a ajuns la 1.417, dintre care 447 de copii, 248 de femei și 10 lucrători medicali care lucrau activ în sectorul sanitar.
Israelul a jurat să anihileze mișcarea Hamas care conduce Fâșia Gaza, în semn de răzbunare pentru cel mai sângeros atac asupra civililor evrei de la Holocaust încoace, când sute de bărbați înarmați au trecut gardul de protecție și au năvălit sâmbătă prin orașele israeliene.
Până acum, Israelul a răspuns punând Gaza, unde locuiesc 2,3 milioane de oameni, sub asediu total și lansând de departe cea mai puternică campanie de bombardamente din istoria de 75 de ani a conflictului israeliano-palestinian, distrugând cartiere întregi.