bullying

Un elev din doi este victima unor acte de ameninţare, de umilire sau de violenţă fizică, atrage atenţia Organizaţia „Salvaţi Copiii”.

Aceasta solicită Ministerului Educaţiei o strategie naţională anti-bullying şi o evaluare a acţiunilor de până acum, după ce a constatat că numărul de agresiuni în şcoli a crescut cu treime anul trecut faţă de cel anterior.

Majoritatea copiilor spun că sunt martorii unor astfel de situaţii – 82% – şi aproape o treime dintre elevi recunosc că au fost agresori. Bullyingul are un impact major asupra copiilor, iar de multe ori se reflectă şi în viaţa de adult, avertizează psihologul şcolar Adriana Cerghedi, directorul Centrului Judeţean pentru Resurse şi Asistenţă Educaţională Mureş.

Adriana Cerghedi: Un copil căruia i se spune că eşti ochelarist sau slăbănog îl afectează emoţional. Tocmai de aceea cred că cei din jurul copilului – şi adulţii şi părintele – să observe aceste semne, adică ceea ce copilul nu făcea înainte. Poate pe plânge mai mult, poate că refuză să mai meargă la şcoală. Sunt situaţii în care retragerea este recomandată şi mutarea, schimbarea mediului respectiv, dar nu întotdeauna poate fi soluţia cea mai bună.

Psihologul Adriana Cergheti recomandă apelarea la un specialist de apariţia primelor semne ale unei posibile situaţii de bullying, dar consideră utilă şi o discuţie cu învăţătorul sau dirigintele.

Reprezentanţii elevilor spun însă că sunt situaţii în care chiar profesorii sunt agresorii sau asistă la astfel de acte fără să intervină.

Preşedinta Consiliului Naţional al Elevilor, Miruna Croitoru.

Miruna Croitoru: Bullyingul a existat, de fapt, întotdeauna, nu e un secret pentru nimeni acest lucru, însă cazurile de violenţă în şcoală există şi din cauza faptului că profesorii trec vederea atunci când există aceste cazuri de agresiune verbală între elevi, dar există şi cazuri în care există bullying profesor-elev şi sunt muşamalizate de multe ori pentru a păstra renumele unui anumit liceu.

Chiar ieri poliţiştii l-au reţinut pe un elev de la un liceu din Bacău, după publicare a unui clip video în care acesta îşi agresa doi colegi. A fost deschis dosar penal pentru lovire şi alte violenţe.