Orele online desfășurate în funcție de domeniu

WhatsApp Image 2022-04-08 at 12.15.01

Ministrul Educatiei, Sorin Cîmpeanu a fost prezent astazi la Iasi. Acesta a participat la Consiliului Național al Rectorilor, organizat de Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi”, pana pe 10 aprilie. La eveniment au fost prezenti rectorii celor 75 de universitati membre ale CNR si consilierul prezidential pentru educație, Ligia Deca.

Principalul subiect de discuție al reprezentanților Consiliului Național al Rectorilor a fost modalitatea de desfașurare a cursurilor în urmatoarea perioadă pentru universitatile din tara. Prezent la Consiliul National al Rectorilor care s-a desfasurat la Iasi, ministrul Educatiei a declarat ca se redefineste forma de invatamant cu frecventa care presupunea interactiunea nemijlocita intre profesori si studenti .

”În cadrul cadrul acestei reuniuni, ca principal subiect de discuție este trecerea de la sistemul din pandemie, la sistemul de învățământ de dinaintea pandemiei și posibilitatea de a păstra ceea ce a fost bun, bunele practici din perioada acestor 2 ani, în care o mare parte din învățământ a fost în sistemul digital și chiar dimineață constatam cu mare plăcere că având o transmisiune directă de la Luxembourg a Băncii Europene de Investiții am constatat că sistemul nostru, echipamentele noastre funcționează impecabil, deci iată că cei doi ani au avut un efect favorabil asupra și învățământului și asupra digitalizării în România.”- a declarat Dan Cașcaval, rector TUIASI

In urmatoarele 90 de zile, ARACIS va redefini aceasta notiune, modificarea fiind efectuata printr-o ordonanta de urgenta.

Ordonanța de urgență prevede că se redefinește forma de învățământ cu frecvență care până acum era definită prin interacțiunea nemijlocită în spațiul universitar între studenți și profesori. Acum sunt permise o serie de activități online în limbaj obișnuit. În limbaj juridic, activități susținute prin mijloace informatice, electronice și de comunicare specifică. Într-o proporție diferită în funcție de domeniu pentru că proporția orelor de curs pe care le poți susține fără prezență fizică diferă de la domeniul medical la cel ingineresc sau la domeniul artelor. ARACIS va analiza fiecare domeniu și va spune care este procentul admis pentru fiecare domeniu Există și o abordare separată în funcție de domeniu.”- a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

Sorin Cimpeanu a mai precizat ca si durata invatamantului superior artistic se extinde de la trei la patru ani, iar universitatile vor putea elibera diplomele de doctor. Ministrul a declarat ca modificarile se aplica din anul universitar 2022-2023, totodata fiind schimbata si durata studiilor in universitatile de arte, de la trei la patru ani.