Ordonanța “trenuleț” sperie sistemul sanitar din România

Noile masuri de austeritate prezente in ordonata “trenulet” pune pe jar cadrele medicale din Romania. Ordonanta prevede taieri salariale, eliminarea unor facilitati fiscale pentru mai multe categorii de romani si chiar inghetarea posturilor la stat.

Sistemul sanitar va fi printre cel mai afectat de ordonanta trenulet. Sindicalistii din sistemul medical trag un semnal de alarma si spun ca astfel de masuri ar putea incuraja inclusiv migratia in alte state ale Uniunii Europene.

Iulian Cozianu, Presedinte Sanitas Iasi: “Asa cum am vazut cu totii proiectul ordonantei pe care Guvernul a pregatit-o inspre a fi aprobata in acest final de an afecteaza in principal prin blocarea angajarilor in sistemul bugetar si implicit in sistemul sanitar. Este si faptul ca in unitatile sanitare exista un deficit cronic de personal iar o noua blocare a angajarilor va produce destul de multe dezechilibre si volumul de activitate care ramane pentru angajatii existenti cu siguranta va fi unul mult mai mare decat prevad normativele in vigoare“.

Economistii nu vad cu ochi buni masurile prezente in ordonanta “trenulet”.

Conf. Univ. Dr. Dan Chirlesan, Economist: “Atunci cand vorbim de “ordonanta trenulet” trebuie sa avem in vedere ca ea este ca trenurile din sistemul nostru national de transport, adica incepe, nu te duc la destinatie sau ajungi cu foarte mare intarziere la locatia dorita. Guvernul care a realizat pe parcursul ultimilor trei ani un desfrau bugetar constata ca factura ii vine la plata. In conditiile in care platile trebuiesc realizate, cauta categorii sociale suportatoare acestor plati. Asa cum probabil ati observat, principalii platitori vor fi tot mediul privat iar cei care nici nu vor mai castiga si nici nu vor mai pierde sunt cei din sectorul public“.

In prezent, sistemul sanitar din Romania este deja afectat de lipsa personalului si a cazurilor tot mai frecvente de burnout.

Iulian Cozianu, Presedinte SANITAS Iasi: “In ultimii doi ani ne-am confruntat cu foarte multe cazuri de imbolnaviri din randul personalului medical si de asemenea cu o crestere a fenomenului de migratie a personalului din sitemul sanitar, eventual in strainatate sau catre alte oportunitati de a lucra. Toate aceste lucruri se vor rasfrange asupra pacientului pentru ca va fi foarte greu de mentinut un nivel calitativ al serviciilor medicale“.

De asemena, valoarea voucherelor de vacanta scade la 800 de lei si se acorda daca valoarea pachetului turistic achizitionat este de cel putin 1.600 de lei. Munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru de către personalul din sectorul bugetar încadrat în funcţii de execuţie, de conducere şi de înalţi funcţionari publici, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează în cadrul schimbului normal de lucru se compensează numai cu timp liber corespunzător acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *