Ordonanță de urgență privind amânarea ratelor la bănci, în dezbatere publică

bani elevi

Ministerul Finanțelor a supus ieri dezbaterii publice OUG pentru amânarea ratelor la bănci. Aceasta se aplică persoanelor fizice sau juridice, iar amânarea se poate face pentru cel mult 9 luni.

Actorul normativ are în vedere contextul actual caracterizat de creșterea prețurilor, inclusiv la
alimente și utilități, determinată direct sau indirect de criza energetică și de războiul dintre Rusia și Ucraina.

”Pentru limitarea riscurilor de majorare a restanţelor faţă de furnizori, stat şi bănci şi încetinirea fluxurilor monetare din economie, cauzate de manifestarea unei crize temporare de lichiditate la nivelul debitorilor, cu efecte negative asupra întregii activităţi economice, este necesară intervenţia statului în vederea protejării interesului general public prin amânarea la plată pe o perioadă determinată a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor acordate de instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare unor anumite categorii de debitori”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului.

Ordonanța de urgență presupune ”crearea unor facilităţi privind obligaţiile de plată a ratelor şi dobânzilor scadente aferente împrumuturilor acordate debitorilor persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, întreprinderilor mici şi mijlocii, profesiile liberale şi cele care se exercită în baza unor legi speciale, indiferent de forma de exercitare a profesiei şi persoane juridice”.

Actul normativ se adresează atât persoanelor juridice, cât şi persoanelor fizice afectate de această criză şi prevede posibilitatea amânării la plată pe baza solicitării adresate de debitor către creditor pe o perioadă limitată de până la 9 luni.

Obligaţia de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, acordate debitorilor de către creditori până la data de 30 aprilie 2022, se suspendă la cererea debitorului pentru o perioadă de cel mult 9 luni.