Ordonanța care permite împușcarea urșilor a fost adoptată de Senat

urs

Senatul a adoptat, ieri, un proiect de lege prin care este aprobată ordonanţa ce stabileşte sistemul de monitorizare a intervenţiilor asupra urşilor, realizate gradual, prin alungare, tranchilizare, relocare ori extragere prin eutanasiere sau împuşcare.

Este vorba de OUG 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora în intravilanul localităţilor.

Senatorii s-au exprimat, în plen, în favoarea ordonanţei şi a raportului comun de admitere întocmit de Comisiile reunite de apărare, administraţie, ape şi păduri, agricultură şi pentru mediu ale Senatului cu 107 voturi „pentru”, unul împotrivă şi 12 abţineri.

Potrivit expunerii de motive, scopul principal al ordonanţei este ocrotirea unor valori esenţiale: viaţa şi integritatea corporală ale persoanei, sănătatea şi securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică şi privată a persoanelor juridice şi fizice, fără a afecta starea de conservare favorabilă a ursului brun.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Trebuie să mergem pe această cale și să luăm decizii responsabile: viața umană este prioritară pentru noi. De aceea este de datoria noastră să găsim o soluție pentru atacurile urșilor în afara localităților, astfel încât viața umană să fie protejată nu doar în zonele interne, ci și în externe, trasee montane, campinguri și alte locuri unde oamenii se întorc adesea în afara zonelor Orașe”.