Ordinul care ii obliga pe medicii de familie sa se implice in tratarea COVID-19, anulat partial in instanta

medic familie

Mai multe prevederi din Ordinul Ministerului Sanatatii, prin care medicii de familie sunt obligati sa monitorizeze pacientii diagnosticati cu Covid-19 aflati in izolare la domiciliu si sa ii declare vindecati, au fost anulate de Curtea de Apel Timisoara, la solicitarea asociatiei medicilor de familie din Arad. Sentinta nu este definitiva.

Potrivit adevarul.ro, reprezentantii medicilor de familie din Arad au contestat Ordinul Ministerului Sanatatii aratand ca „obligatia de a monitoriza evolutia unor bolnavi deja diagnosticati cu Covid-19 – boala infecto-contagioasa grupa A – si de a-i declara vindecati, exced medicinii primare”.

„Medicul specialist in astfel de boli nu poate trimite medicului de familie pentru monitorizare un astfel de bolnav, iar medicina primara nu include servicii de evaluare a simptomelor unei astfel de boli – medii, usoare sau mai grave, sau daca pacientul s-a vindecat”, au mai aratat medicii de familie, potrivit sursei citate.

Curtea de Apel Timisoara a anulat mai multe prevederi ale Ordinului Ministerului Sanatatii care fac referire la medicii de familie.

„Curtea retine nelegalitatea partiala a Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 1513/2020, respectiv a dispozitiilor privind obligatiile medicului de familie in monitorizarea pacientilor diagnosticati cu boala Covid-19 aflati in izolare la domiciliu si declararea acestora ca vindecati, acestea contravenind reglementarilor de forta juridica superioara, cuprinse in H.G. nr. 140/2018, care indica in mod clar competenta medicului de familie in depistarea de boli cu potential endemoepidemic, cu mentionarea expresa a posibilitatii realizarii examenului clinic, a stabilirii unui diagnostic prezumtiv, cu trimiterea catre structurile de specialitate pentru investigatii, confirmare, tratament adecvat si masuri igienico-sanitare specifice, deci cu excluderea acordarii de tratament sau de monitorizare sau de declarare ca vindecat a unui astfel de bolnav”, se arata in hotararea Curtii de Apel Timisoara, care poate fi atacata cu recurs.