Ordin de autodistrugere a unei rachete japoneze, după o decolare ratată

Racheta-Epsilon-1-640x400

O rachetă japoneză care transporta mai mulți sateliți nu a reușit să decoleze miercuri, 12 octombrie, și, în consecință, a primit semnalul de autodistrugere, a confirmat agenția spațială japoneză Jaxa, marcând astfel primul eșec de lansare din 2003 încoace, potrivit Le Figaro.

„Racheta nu putea continua un zbor în siguranță din cauza pericolului pe care l-ar reprezenta dacă s-ar prăbuși la sol”, a declarat un oficial al Jaxa pentru postul japonez TBS. „Așa că am luat măsuri pentru a evita un astfel de incident și am trimis un semnal” pentru a distruge racheta, a adăugat oficialul, fără a da detalii despre cauza problemei. Aceasta a fost cea de-a șasea lansare a unei rachete Epsilon, un model Jaxa cu combustibil solid ale cărui zboruri (fără echipaj) au început în 2013.

Jaxa a întrerupt miercuri transmisia online în direct a lansării Epsilon-6 de la centrul său spațial Uchinoura din prefectura Kagoshima (sud-vestul Japoniei), fără a da inițial o explicație. Racheta de 26 de metri înălțime și 95 de tone este mai mică decât precedentul model japonez cu combustibil lichid și a fost succesorul precedentului lansator „M-V” cu combustibil solid, care a fost abandonat în 2006 din cauza costurilor ridicate.