Orban spune că trendul crescător de cazuri din România poate fi oprit în 7-10 zile

ludovic orban

Premierul crede că explozia de cazuri de COVID – care se înregistrează în toată Europa, nu numai în România – este rezultatul intensificării interacțiunilor dintre oameni, după ce, de la 1 septembrie, s-au reluat multe activități, s-a revenit din vacanță, au fost deschise restaurantele, cinematografele, teatrele și au început școlile.

Ludovic Orban este încredințat însă că odată cu noile măsuri adoptate în această săptămână, trendul crescător poate fi oprit și rezultatele s-ar putea vedea în 7-10 zile. În opinia premierului, în România nu vorbim de un al doilea val, ci de o continuare a primului val.

„Părerea mea este că putem să oprim creşterea numărului de cazuri, estimarea mea e că putem să oprim în 7-10 zile. De ce? Pentru că, pe de o parte, am instituit noi măsuri care au oprit activităţile unde a existat cea mai mare rată de răspândire a virusului, am impus portul măştii şi alte măsuri, am şi intensificat controalele, am şi diversificat tehnicile de control, sunt poliţişti în civil, o parte semnificativă din efectivele Poliţiei fac controale în civil, pentru că, de regulă, când făceau în uniforme se dădea ‘şase’ imediat şi practic nu reuşeau să surprindă. De asemenea, avem TELVERDE pe care l-am pus în funcţiune, în care ni se semnalează şi putem să direcţionăm toate controalele în locurile unde ştim sigur că nu sunt respectate regulile. De asemenea, nu au mai existat deschideri de activităţi care să crească interacţiunile sociale”, a explicat Ludovic Orban la Digi24.