Opt donatori de sânge temporizați din cauza vaccinării

foto_donare_sange

Persoanele care s-au vaccinat anti-COVID-19 nu pot dona sânge dupa imunizare. În Iași sunt deja 8 donatori temporizați dar campania de vaccinare nu a afectat procesul de donare. Dimpotriva, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul donatorilor este cu 250 de persoane mai mare.

Conform recomandărilor Ministerului Sănătății persoanele care au donat sânge trebuie să aștepe o săptămână din momentul efectuării vaccinului.  Dacă nu apar simptome post-vaccinare pot dona, în caz contrar trebuie să mai aștepte șapte zile dupa ceste manifestări.

dr. Florin Roșu- manager Spitalul de Boli Infecțioase Iași

Timp de șapte zile nu pot să doneze sânge pentru a fi siguri că nu există niciun efect advers al vaccinului și astfel donarea de sânge să îi pună viața în pericol. Dacă în primele 7 zile apar reacții adverse, persoana respectivă poate să doneze, dar așteptând încă 7 zile de la dispariția reacției adverse.”

După imunizare, persoanele pot dona plasmă și pentru pacienții aflați în strare critică în secțiile ATI Covid-19.

dr. Florin Roșu- manager Spitalului de Boli Infecțioase Iași

”Altfel spus, atât timp  cât plasma conține anticorpi într-un număr suficient de mare ca să poată fi administrată pacientului”

Deocamdată rezervele de sânge de la nivelul Iașului sunt suficiente, iar campania de vaccinare nu a impus probleme mari.

dr. Lavinia Scripcaru- șef Centrul Regional de Tranzfuzii:

”Campania de vaccinare pentru infectia cu SarsCoV-2 nu a influențat campania nostră de donare de sânge. Până în acest moment au fost temporizate 8 persoane care efectuaseră vaccinul

Până în momentul de față am avut o medie de aproximativ 60 de donatori pe zi. Comparativ cu anul trecut, numărul donatorilor din acest an a fost cu 250 de persoane în plus care au donat.”

În ceea ce privește donarea de plasmă convalescentă COVID-19, potenţialii donatori de sânge total sau plasmă vor fi selectaţi dintre persoanele care pot dovedi istoricul de infecţie cu SARS-CoV-2. În Centrul de Transfuzie Sanguină din Iași s-au recoltat până în acest moment peste 920 de unități de sange.