Oportunități interculturale de dezvoltare a competențelor pentru elevi

În perioada 8 – 10 martie 2022,  6 elevi din clasele a X-a și a XII-a ai liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” au participat în Italia, însoțiți de profesorii Cristina Fulop și Adina Romanescu ,la activitățile de învățare din cadrul proiectului  Erasmus+ nr. 2020-1-BE02-KA229-074792_4, intitulat Let’s Build Word Towers Together.

„La Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași suntem preocupați și de dezvoltarea competențelor elevilor prin situații practice, oferite prin prisma specificului culturilor organizaționale din diferite țări. Am construit mereu contexte inovative de învățare adaptate cerințelor europene. Suntem preocupați de formarea elevului ca cetăţean european, capabil să se integreze pe piaţa muncii din societatea viitorului și derulăm constant activități în vederea internaţionalizării demersului de învăţare formală şi non-formală, atât pentru elevi, cât şi pentru profesori, prin implementarea proiectelor finanţate de Comisia Europeană”, transmit reprezentanții liceului.

Activităţile de învăţare cu tematică lingvistică ,coordonate de partenerii de la Liceul Vocațional “Maffeo Pantaleoni” din Frascati, Italia, au vizat exersarea abilităților practice de dezvoltare a vocabularului, dar și competențele de comunicare interculturală, de către membrii echipelor mixte de elevi din toate școlile partenere. Participanții din România, Belgia, Turcia, Italia și Polonia au explorat elemente de cultură si civilizație italiană și au construit „turnuri” virtuale de idei și cuvinte.

Elevii au fost încântați de calitatea activităților interculturale de învățare. “Pentru mine, mobilitatea Erasmus+ are și va avea mereu o însemnătate aparte. Este o experiență care m-a ajutat să mă dezvolt atât pe plan intelectual, cât și în plan personal, am comunicat cu o varietate de persoane din medii diferite, am putut relaționa cu aceștia și am realizat produse educaționale utile tuturor elevilor” – precizează Beatrice Zbranca, elevă în clasa a XII-a C la Liceul Teoretic de Informatică “Grigore Moisil” Iași.

„Finanțările nerambursabile care pot fi accesate prin programele Comisiei Europene sunt oportunitatea cea mai mare din sistemul de educație, ele te conectează la experiențe de formare și învățare din diferite școli europene, la specialiști din educație, afaceri, industrie și facilitează schimbul de bune practici, oferind o valoare adăugată școlilor din România. Îi îndemn pe directorii de școli să stimuleze formarea de echipe în vederea elaborării a cât mai multe formulare de candidatură pentru accesarea fondurilor europene care vor contribui considerabil la dezvoltarea culturii educaționale și îmbunătățirea rezultatelor învățării”, menționează prof. dr. Adina Romanescu, directorul Liceului Teoretic de Informatică “Grigore Moisil” Iași.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!