Opinii economice – Se mai vorbește despre clasa de mijloc?

foto_Paul_Butnariu

Se mai vorbește despre clasa de mijloc?

TEME DISCUTATE:

  1. Imediat dupa debutul crizei, analistii economici au costatat ca prapastia dintre cei bogati si cei saraci era ca “de la cer, la pamant” si continua si astazi sa se
    adanceasca. Până în 2008, doar 20% dintre români, se spune, făceau parte din „clasa de mijloc“. De atunci si pana acum statisticile nu sunt deloc incurjatoare, ba din contra.
  2. Se spune ca in Romania, clasa de mijloc a crescut nu prin educaţie şi antreprenoriat, ci mai degrabă „a făcut bani într-o zonă gri“ şi de ce nu neagra a economiei.
  3. S-a stimulat in Romania, in sensul real al cuvantului, de 29 de ani incoace aparitia clasei de mijloc?
  4. Studiile specialistilor scot in evidenta faptul ca adevaratii membri ai clasei de mijloc sunt cei care au lucrat o buna bucata de vreme inafara hotarelor si odata reintorsi in tara au incercat sa aplice modelele vazute. Cum reusesc sa se mentina doar cultivand relatiile cu semeni din tara in care au lucrat?
  5. O problema acuta a societatii romanesti o reprezinta exodul creierelor, care ar fi putut contribui la stimularea cresterii clasei de mijloc. Tineri bine educaţi, creativi şi dinamici îşi părăsesc ţara pentru o carieră peste hotare. S-a intreprins ceva in sensul determinarii acestora sa ramana in tara?
  6. Prin anii ’60, Paul Samuelson (economist american), scria că o familie nu mai e săracă dacă reuşeşte să cheltuiască pe mâncare mai puţin de o treime din venit. Raportandu-ne la Romania si la perioada acuala, la ce concluzie ajungem?
  7. Indiferent de cine este sau a fost la guvernare a scandat lozinca: “România are nevoie de o clasă de mijloc puternică!”. Dar a avut Romania de 29 de ani incoace o reala clasa de mijloc? Cine i-a impiedicat sa ia masurile menite sa determine dezvoltarea unei clase de mijloc puternice?