Operațiunea “Pânza de Păianjen” a ucrainenilor a provocat furie la Kremlin

Serviciile de securitate ucrainene au efectuat duminică un atac masiv cu drone împotriva bazelor aeriene militare rusești, la mii de kilometri de linia frontului, într-o operațiune pe care președintele Volodimir Zelenski a numit-o cea mai lungă operațiune a lor de până acum.
Operațiunea, numită în cod „Pânza de păianjen”, a necesitat luni de pregătiri și introducerea ilegală de drone pe teritoriul rus.
Ucraina a susținut că a provocat pagube semnificative. Dar, deocamdată, amploarea acestora este imposibil de verificat independent.
O sursă din cadrul serviciului de securitate SBU al Ucrainei a declarat că atacurile coordonate au lovit 41 de aeronave folosite pentru „bombardarea orașelor ucrainene”, citând bombardierele strategice Tu-95 și Tu-22 și aeronavele de detectare și comandă radar A-50.
Dacă se confirmă, cel mai mare premiu pentru Kiev ar putea fi avariarea unui avion A-50, pe care Rusia îl folosește pentru a-și coordona avioanele de vânătoare și a detecta rachetele de apărare aeriană ucrainene.
Se crede că mai puțin de 10 dintre aceste aeronave sunt în serviciu. Aceasta ar fi a treia pe care Rusia a pierdut-o de la invazia la scară largă a Ucrainei, alte două fiind doborâte cu rachete sol-aer de Ucraina la începutul anului 2024.
Rusia nu mai produce avioanele Tu-95MS sau Tu-22 M3, despre care se crede că se numără printre cele incendiate. Împreună cu Tu-160, aceste bombardiere cu rază lungă de acțiune sunt capabile să transporte 16 rachete de croazieră capabile să zboare peste 2.000 de kilometri.
Rachetele reprezintă o problemă deosebită pentru apărarea aeriană ucraineană, care nu a reușit să intercepteze niciuna dintre cele nouă rachete lansate împotriva țării în noaptea de 24 mai. Din cauza vitezei și manevrabilității lor, acestea pot fi doborâte doar cu rachete de la sistemele Patriot, de fabricație americană, sau franco-italiene SAMP-T.
„Această operațiune schimbă complet percepția asupra realității – atât în Rusia, cât și în întreaga lume. Inamicii noștri sunt acum nevoiți să recunoască faptul că serviciile de informații ucrainene sunt capabile să pătrundă chiar și în cele mai protejate instalații”, a declarat deputatul și ofițerul militar Roman Kostenko.
Analiștii spun că atacul slăbește semnificativ capacitatea Rusiei de a lansa rachete de croazieră asupra Ucrainei, obligând Moscova să își mute resursele către apărarea forțelor sale aeriene. Cu toate acestea, experții occidentali spun că Rusia are încă suficiente aeronave pentru a continua atacurile.
Fostul ministru al Apărării, Alexei Reznikov, a reamintit că Ucraina a transferat cândva aceste bombardiere Rusiei, în cadrul unui acord de dezarmare nucleară.
„Pe 1 iunie 2025, Ucraina a început să confiște aceleași aeronave de la unul dintre principalii garanți ai memorandumului”, a spus el, numind-o „o formă de sancțiuni militaro-legale”.
Un fost oficial ucrainean a descris atacul ca pe o „șoc masiv” pentru societate și soldați, întărind poziția Kievului împotriva oricărui compromis cu Moscova.
Operațiunea „Pânza de păianjen” a fost pregătită timp de peste un an și jumătate, a declarat sursa SBU ucraineană, adăugând că a necesitat o logistică deosebit de complexă.
Ucraina lansează în mod regulat drone pentru a ataca ținte din Rusia ca răspuns la invazia rusă din 2022, dar modus operandi folosit de data aceasta a fost diferit.
Sursa din domeniul securității ucrainene a declarat că dronele au fost introduse ilegal în Rusia și ascunse în structuri de lemn instalate pe camioane.