Operații non stop la cel mai mare spital pentru copii din Kiev. Marturii tulburătoare ale copiilor

630_360_1648285607-226

De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, cel mai mare spital național pentru copii situat în Kiev, Okhmatdyt, efectuează operații non-stop. În loc de operații planificate, medicii încearcă să salveze ucrainenii suferiți de bombardamentele rusești.

Potrivit lui Okhmatdyt, copiii și adulții răniți sunt acum internați aici. Pacienții grav bolnavi rămân în adăposturi zile întregi.

„Copii răniți, care au văzut cum au fost uciși părinții lor, sunt aduși la noi. Bătrâni, ale căror case au fost distruse în urma unui atac cu rachete, sunt aduși la noi. Ne sunt aduși civili răniți”, se menționează intr-un raport al Spitalului.

Vova are 13 ani si a fost adus la Okhmatdyt pe 26 februarie. El și familia lui încercau să părăsească Kievul în mașina care a fost atacată. Tatăl băiatului și fratele lui în vârstă de 6 ani au murit pe loc.

Vova are leziuni împușcate și explozive ale jumătății drepte a feței, fractură deschisă prin împușcare-fragment a maxilarului inferior, fractură fragmentară a complexului barbie-orbital drept. Băiatul a suferit o serie de intervenții chirurgicale complexe. Va avea nevoie de o lungă reabilitare pentru a-și reveni complet.

Milana, în vârstă de 6 ani, a văzut că mama ei a fost ucisă pe 28 februarie, în timp ce o rachetă rusă le-a lovit casa de lângă Hostomel.

Fragmentele au afectat extremitățile inferioare ale fetei.

Varia, în vârstă de 7 ani, din Irpin și familia ei au încercat să-și părăsească orașul natal, care este bombardat constant de armata rusă. Ocupanții au început să atace civilii cu mortiere.

Varia și mama ei au fost rănite grav de schije în zona picioarelor.

La primele ore ale zilei de 18 martie, o familie de locuitori răniți din Kiev a fost adusă la Okhmatdyt. Dmytro și Olha își hrăneau fiica de o lună, Viktoria, când un obuz inamic a aterizat în apropierea clădirii lor rezidențiale cu cinci etaje. Copiii au reușit să supraviețuiască și nu au fost răniți, deoarece mama lor i-a acoperit cu propriul corp, în timp ce Olha a suferit numeroase răni de schije. Picioarele soțului ei au fost grav rănite.

Pe 17 martie, Yura, în vârstă de 14 ani, și tatăl său au mers în centrul orașului Bucha ocupat pentru ajutor umanitar și medicamente.

„Ne-am plimbat pe biciclete când armata rusă ne-a oprit. Am ridicat mâinile, am spus că nu avem arme. Dar soldatul a început să tragă în tatăl meu. A căzut. Apoi militarii au început să tragă în mine, două gloanțe, m-au lovit in mâna. Am căzut la pământ. Soldatul a mai tras dar glonțul nu m-a lovit în cap”, a spus Yura.

Potrivit datelor furnizate de Procuratura Generală ucraineană, în dimineața celei de-a 31-a zile de agresiune armată pe scară largă din partea Federației Ruse, 136 de copii au fost uciși și 199 de copii au fost răniți în Ucraina. Cel mai mare număr de victime ale copiilor a fost înregistrat în regiunea Kiev – 64, regiunea Harkov – 44, regiunea Donețk – 50, regiunea Cernihiv – 38, regiunea Mykolaiv – 28, regiunea Luhansk – 25, regiunea Zaporizhzhia – 17 , regiunea Herson – 20, orașul Kiev – 16, regiunea Zhytomyr – 15 și regiunea Sumy – 14.