Operații fără bisturiu disponibile de anul viitor la Spitalul de Neurochirurgie

spitalul de neurochirurgie

La Spitalul de Neurochirurgie s-a început construcția Laboratorului de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife!

În anul 2021 pacienții cu tumori cerebrale dificil accesibile, localizate profund vor putea fi operați fără bisturiu.

Tratamente neinvazive, nedureroase, nu necesită anestezie, iar pacienții pot părăsi spitalul în aceeași zi a intervenției.

Iașul, pe harta științifică a lumii – Operație pe creier fără bisturiu la Spitalul de Neurochirurgie din Iași.

”Începând de anul viitor, în Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, pacienții vor putea beneficia de una din cele mai performante proceduri medicale în domeniul neurochirurgiei și anume: tratamentul fără bisturiu.Vorbim practic de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife. Buncărul pe care îl vedeți este proiectat special pentru a susține o greutate de 45 de tone, având în vedere faptul că aparatul de radioterapie are în jur de 38 de tone, va avea pereți de 60 de cm grosime. Acest fapt fiind important dintr-un simplu motiv, razele gama folosite în tratamentul pacienților se absorb în funcție de densitatea materialului prin care trec, din acest motiv betonul este unul special. Toate aceste elemente, calculul structurii, grosimea pereților, au importanța lor, dar cel mai important lucru este de fapt echipa medicală. O echipă complexă care se va ocupa și va implemnta acest proiect. În primul rând este o echipă formată din neurochirurgi dedicați, de radioterapeuți, de fizicieni, experți în fizică nucleară care să poată pune în practică acest proiect.”, a declarat Doctor în Neurochirurgie, Șef Lucrări, dr. Lucian EVA, manager Spitalul Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.

Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife:

  • Tratamente rapide, eficiente și non-invazive.
  • Se pot trata mai multe tumori într-o singură sesiune.
  • Tratează leziuni cerebrale considerate uneori inoperabile.
  • Acuratețe sporită – Procedura de mare precizie.
  • Este o iradiere țintită a leziunilor cerebrale asistată de calculator.
  • Tratează tumorile maligne sau benigne situate în arii profunde ale creierului sau în zonele dificil de abordat chirurgical.
  • Tratamentele sunt neinvazive, nedureroase, nu necesită anestezie, iar pacienții pot părăsi spitalul în aceeași zi a intervenției.

Gamma Knife reprezintă una dintre cele mai avansate tipuri de radioterapie folosită pentru tratarea tumorilor cerebrale, a malformațiilor arteriovenoase și a tulburărilor de mișcare.

Aproximativ un milion de pacienți din întreaga lume au fost tratați cu un cuțit gamma, lucru care arată siguranța și eficacitatea tehnicii.