Operatii complexe la Institutul de Boli Cardiovasculare

1200x630

In aceasta perioada, urgentele din chirurgia cardiovasculara au prioritate la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi. Medicii se confrunta cu tot mai multe operatii grele: rupturile de aorta. Interventia trebuie sa fie rapida fiind una dintre cele mai dificile din acest domeniu.

Recent, 3 disectii de aorta au fost operate la Institutul de boli Cardiovasculare Iasi. In aceste cazuri, rata de mortalitate se apropie de 100 la suta.

Grigore Tinica, manager IBCV Iasi

In aceasta perioada cand toata lumea s-a bucurat de aceasta minivacanta aceasta, de sarbatorile nationale Sf. Andrei si 1 Decembrie, noi am operat 3 disectii de aorta.

Sunt urgente vitale, pentru ca daca nu este operat, rata de mortalitate se apropie de 100 la suta si atunci, in aceasta perioada s-a lucrat la foc continuu.

Pentru astfel de interventii, pacientul trebuie racit pana la 18 grade pentru a putea fi operat. Interventia este mult mai complexa decat un transplant cardiac.

Grigore Tinica, manager IBCV Iasi

Multi din pacienti au nevoie sa fie raciti pana la 18, 20, 22, 24 de grade, li se opreste circulatia si circulatia extracirculara se opreste si se lucreaza in aceste conditii, dupa care pacientul se reincalzeste. Aceasta ar fi o mica parte din aceasta interventie, pentru ca la aceasta interventie, in primul rand trebuie sa protejezi 2 organe extrem de importante inima si creierul, pentru ca de la arcul aortic se duc vasele sanguine catre creier si de la bulbul aortic catre inima.

Nu pot sta, inima spre exemplu mai mult de 20 de minute fara sange, iar creierul mai mult de 5 minute fara sange, fara aportul de oxigen si atunci, aceste 2 organe trebuie protejate.

Cauza cea mai frecventa cauza a acestei patologii este hipertensiunea arteriala necontrolata. Aceasta poate fi asociata si cu arterocleroza sau alte boli genetice. Medicii specialisti recomandata controlul permanent a variatiilor de tensiune cu un tensiometru. Printre pacientii operati se regaseste si medicul botosanean Radu Malancea, fostul manager al Spitalului Judetean de Urgenta Botosani, salvat de echipa profesorului Tinica dupa o operatie de durata.