Operație istorică la Iași cu cel mai perfomant robot Mazor X

131616192_208502764093528_1020765687701366264_o

Operație cu succes cu ajutorul celui mai performant robot Mazor X Un tânăr de 25 de ani a fost salvat de medicii Spitalului Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” din Iaşi după ce a fost operat cu ajutorul celui mai performant robot – Mazor X, folosit în chirurgia spinală și neurochirurgie.

Operația a durat patru ore, iar în mai puțin de 24 de ore de la intervenție, tânărul de 25 de ani a reușit să meargă singur. Pacientul a fost ajuns în stare gravă la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, în urma unui accident rutier.Este vorba despre o intervenție de recalibrarea canalului spinal, fixare transpediculară L1, L2 și L4 bilaterală asistată robotic.

Robotul Mazor X este cel mai performant sistem robotizat existent în lume la ora actuală pentru chirurgia spinală.

“O intervenție de succes prin intermediul robotului Mazor X. Practic vorbim despre un instrument de ghidare a șuruburilor introduse pe vertebrele coloanei. O operație care se face inițial virtual și care are la bază soft-urile pe care le are robotul. Se fixează traiectoria, nivelul, unghiul șurubului, iar robotul MAZOR X preia datele și ghidează cu precizie chirurgul în locul unde trebuie făcută incizia.Am reușit împreună cu echipa medicală să punem pe picioare un tânăr de doar 25 de ani care a fost implicat într-un accident rutier, în mai puțin de 24 de ore. Sistemul de operare a robotului Mazor X are o acuratețe de aproape sută la sută.”, a precizat Şef Secţie Asist. univ. Dr. Bogdan COSTĂCHESCU – medic primar neurochirurg Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. N. Oblu” din Iaşi.

Echipa medicală:- Şef Secţie Asist. univ. Dr. Bogdan COSTĂCHESCU – medic primar neurochirurg – Dr. Eugen Cezar POPESCU – medic primar ortoped- Dr. Alexandru STAN, medic rezident- Bioing. Vlad DAFINESCU- Bioing. Matei MORUZ- As. Marian DONISĂ – radiologie intervențională O-Arm- As. Eugenia SÂRGHIE – instrumentist.