ONU va trimite inspectori la două locații nucleare din Ucraina, după o cerere din partea Kievului

dezintegrare radioactiva

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat că va trimite inspectori pentru a vizita două locații nucleare din Ucraina, după ce a primit o solicitare în acest sens din partea autorităților de la Kiev, potrivit CNN.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a precizat că „a luat la cunoștință declarațiile făcute duminică de Federația Rusă cu privire la presupuse activități în două locații nucleare din Ucraina”, potrivit unui comunicat de presă publicat luni pe site-ul agenției.

Agenția nu a precizat locația celor două situri.

Decizia vine în urma acuzațiilor făcute de oficialii ruși în ultimele zile, potrivit cărora Kievul ar fi plănuit să folosească o așa-numită „bombă murdară” într-o operațiune sub steag fals.

Arma este concepută pentru a combina un exploziv convențional, cum ar fi dinamita, cu material radioactiv, cum ar fi uraniul, astfel încât să disperseze materialul radioactiv pe o suprafață mare.

Moscova susține, fără dovezi, că în Ucraina există instituții științifice care dețin tehnologia necesară pentru crearea armei și acuză Kievul că intenționează să o folosească.

Afirmațiile au fost puternic respinse de SUA, Ucraina și Regatul Unit, care, la rândul lor, au acuzat Rusia că încearcă să lanseze propria operațiune sub pavilion fals.

Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a primit o solicitare scrisă din partea Ucrainei de a trimite echipe pentru a efectua activități de verificare în cele două locații.

Grossi a subliniat că ambele situri se află sub incidența garanțiilor AIEA.

„AIEA a inspectat una dintre aceste locații în urmă cu o lună și toate constatările noastre au fost în concordanță cu declarațiile de garanții ale Ucrainei. Nu au fost găsite acolo activități sau materiale nucleare nedeclarate”, a declarat șeful AIEA.