ONU: Peste 10 milioane de oameni ar putea să-și părăsească casele din Ucraina

refugiati

foto: ProfiMedia

Organizația Națiunilor Unite estimează că peste 10 milioane de oameni ar putea ajunge să-și părăsească casele din Ucraina, iar patru milioane ar putea trece granița în țările învecinate.

„Colegii noștri ne spun că nevoile din Ucraina cresc și se amplifică de la o oră la alta. Ei avertizează că, deși amploarea plecărilor nu este clară, ne așteptăm ca peste 10 milioane de oameni să-și părăsească casele dacă violența continuă, inclusiv 4 milioane de oameni care ar putea trece frontierele către țările vecine”, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric.

O parte din personalul esențial al ONU a fost mutat în afara Kievului, astfel încât ar putea continua să furnizeze asistență umanitară „cu o întrerupere minimă” pentru a „reduce riscul”,  dar Dujarric a precizat că o parte din personal rămâne în capitala Kievului.

„Colegii noștri subliniază că pentru a ne extinde operațiunile, avem nevoie de acces sigur și nestingherit la toate zonele afectate de conflict”, a spus Dujarric.