ONU: Este posibil ca mii de civili să fi murit în Mariupol în ultima luna

630_360_1647797444-687

Mii de civili ar fi murit în orașul-port Mariupol asediat de când au început bombardamentele în urmă cu patru săptămâni.

„Credem că ar putea exista mii de morți, de victime civile, în Mariupol”, a declarat Matilda Bogner, șefa misiunii ONU pentru drepturile omului în Ucraina, care desfășoară aproximativ 60 de monitoare, într-un interviu virtual, relatează Reuters.

Ea a spus că misiunea nu a avut o estimare precisă, dar a fost de lucru pentru a aduna mai multe informații.

Potrivit purtătorului de cuvânt al primarului din Mariupol, Vadym Boychenko, aproape 5.000 de persoane, inclusiv aproximativ 210 copii, au fost ucise în oraș după ce trupele ruse l-au asediat în urmă cu o lună. Nouăzeci la sută din clădirile Mariupol au fost avariate și patruzeci la sută au fost distruse, inclusiv spitale, școli, grădinițe, și fabrici.

Oficialii locali, citând relatările martorilor, au estimat săptămâna trecută că 300 de persoane au fost ucise în bombardamentul din 16 martie al unui teatru mariupol unde oamenii se adăposteau.

„În cazul gropilor comune, de fapt, am decis acum că ar trebui să-l numim «morminte improvizate»”, a declarat Bogner marți.

Acest lucru se datorează faptului că termenul de „gropi comune” poate implica victime ale unei crime, în timp ce persoanele care au pierit în Mariupol reflectă decese dintr-o serie de cauze, a spus ea.

Victimele civile în urma conflictului au fost considerate a fi o „porțiune destul de mică” de cadavre în mormintele improvizate din parcuri și grădini, a spus ea. Unele persoane care au murit în mod natural nu au fost niciodată duse la morgi sau morminte individuale din cauza ostilităților, în timp ce altele nu au ajuns niciodată la medici, a adăugat ea. Nu era clar dacă victimele militare sunt îngropate în mormintele improvizate, a spus Bogner.

Începând de marți, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului a confirmat 1.179 de morți și 1.860 de civili răniți în Ucraina de la începutul invaziei Rusiei, pe 24 februarie