Omul care da ora exacta la Iasi

WhatsApp Image 2022-01-04 at 15.20.03

De aproape un secol, ora exacta se da la Iasi din Turnul Palatului Culturii. Ceasul, care este ca o imensa masinarie, se intinde pe trei etaje si reprezinta principalul punct de atractie turistica din centrul orasului. Ceea ce nu stiu multi, este ca acesta este ingrijit de o singura persoana inca din anul 1977.

Ion Cristea este cel care da ora exacta la Iasi, de mai bine de jumatate de secol, iar Turnul Palatului i-a devenit casa, el fiind singurul care are grija de acest loc.

Ion Cristea, ceasornicar: „De la cutremurul mare, din 1977, cam de atunci. Bine, cu doi ani inainte. Ceasurile m-au interesat de cand eram copil, avea tata niste ceasuri eu le desfaceam si ma uitam la ele”.

Imensa masinarie este ingrijita doar de un singur om pentru ca nu se gasesc altii care sa fie instruiti. Daca nu este identificat niciun doritor, cel mai probabil bijuteria de la Palat va fi lasata de izbeliste.

Ion Cristea, ceasornicar: „Am incercat, am adus cativa ca sa invete, dar  dupa 3-4 luni au fugit. Conducerea sa delege cu hartie pe cineva si eu il tin si invat de numai-numai. Numai ca trebuie sa aiba cateva notiuni elementare.

La fiecare ora fixa, cele opt clopote ale ceasului canta Hora Unirii. Ceasul a fost instalat in turn la comanda arhitectului Ion Berindei, fiind adus din Germania. Intregul sistem al ceasului se intinde pe trei etaje. Asta inseamna ca are o lungime de peste 20 de metri , cantareste cateva tone si are sute de piese.

Ion Cristea, ceasornicar: „Aceste 8 clopote sunt 8 note muzicale, si in aceste conditii putem sa cantam orice. Dar pe mecanism este pusa Hora Unirii”.

Autoritatile voiau sa-i dea cladirii la acea vreme, o incarcatura istorica. Melodia ceasului se putea auzi de la doi kilometri distanta, dar astazi, internetul face ca ora exacta de la Iasi sa se auda in toata lumea printr-un sistem impresionant amplasat in vecinatatea clopotelor.  

Ion Cristea, absolvent al Facultatii de Limba Romana si Istorie este, in prezent, una dintre putinele persoane care sunt atestate in mecanica fina si orologerie.