OMS sustine ca 23 milioane de persoane sunt afectate de cutremurele din Turcia

cutremur turcia

Adelheid Marschang, ofițerul superior pentru situații de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a declarat că aproximativ 23 de milioane de persoane, dintre care 1,4 milioane de copii, ar putea fi expuse în ambele țări în urma cutremurului și a replicilor sale care au transformat mii de clădiri in ruine.

Marschang a declarat că Turcia are o capacitate puternică de a răspunde la criză, dar că principalele nevoi pe termen imediat și mediu vor fi dincolo de graniță, în Siria, care se confruntă deja cu o criză umanitară de ani de zile din cauza războiului civil și a unei epidemii de holeră.

„Aceasta este o criză care se adaugă la multiplele crize din regiunea afectată”, a declarat aceasta la reuniunea consiliului de administrație al organizației de la Geneva. „În toată Siria, nevoile sunt cele mai mari după aproape 12 ani de criză prelungită și complexă, în timp ce finanțarea umanitară continuă să scadă.”

OMS a declarat că a trimis provizii de urgență, inclusiv truse de traume și de chirurgie de urgență, și a activat o rețea de echipe medicale de urgență.

„Acum este o cursă contra cronometru”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Cu fiecare minut, cu fiecare oră care trece, șansele de a găsi supraviețuitori în viață scad.”

El a declarat că OMS este îngrijorată în special de zonele din Turcia și Siria, de unde nu a apărut nicio informație de la cutremurul de luni. „Cartografierea pagubelor este o modalitate de a înțelege unde trebuie să ne concentrăm atenția”, a spus el.