OMS monitorizeaza cresterea numarului de boli respiratorii in nordul Chinei

De la jumătatea lunii octombrie 2023, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a monitorizat datele provenite din sistemele de supraveghere chinezești care au arătat o creștere a numărului de boli respiratorii la copiii din nordul Chinei.

În cadrul unei conferințe de presă din 13 noiembrie 2023, Comisia Națională de Sănătate din China a raportat o creștere la nivel național a incidenței bolilor respiratorii, care afectează cu precădere copiii. Autoritățile chineze au atribuit această creștere ridicării restricțiilor COVID-19 și sosirii sezonului rece, precum și din cauza circulației unor agenți patogeni cunoscuți, cum ar fi gripa, Mycoplasma pneumoniae, virusul sincițial respirator (RSV) și coronavirusul 2 al sindromului respirator acut sever (SARS-CoV-2). Se știe că pneumonia cu Mycoplasma și RSV afectează mai mult copiii decât adulții.

La 22 noiembrie 2023, OMS a identificat rapoarte din mass-media și ProMED despre grupuri de pneumonie nediagnosticată în spitalele pentru copii din Beijing, Liaoning și alte locuri din China. Prin intermediul mecanismului Regulamentului sanitar internațional, OMS a adresat o solicitare oficială Chinei de a furniza informații epidemiologice și clinice suplimentare, precum și rezultate de laborator din aceste cazuri raportate și date despre tendințele recente ale agenților patogeni respiratori circulanți.

Un scop esențial a fost acela de a identifica dacă au existat „grupuri de pneumonie nediagnosticată” în Beijing și Liaoning, așa cum se menționează în rapoartele din mass-media, și, în caz afirmativ, dacă acestea au fost evenimente separate sau fac parte din creșterea generală cunoscută a bolilor respiratorii în comunitate. OMS a contactat în continuare rețelele clinice pentru a obține informații suplimentare.

La 23 noiembrie, OMS a organizat o teleconferință cu autoritățile sanitare chineze de la Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor și de la Spitalul de copii din Beijing, facilitată de Comisia națională pentru sănătate și de Administrația națională pentru controlul și prevenirea bolilor, în cadrul căreia au fost furnizate datele solicitate, care indică o creștere a numărului de consultații în ambulatoriu și de internări în spital ale copiilor din cauza pneumoniei cu Mycoplasma pneumoniae începând cu luna mai, precum și a VSR, adenovirusului și virusului gripal începând cu luna octombrie. Unele dintre aceste creșteri sunt mai devreme în sezon decât cele înregistrate în mod istoric, dar nu sunt neașteptate, având în vedere ridicarea restricțiilor COVID-19, așa cum s-a întâmplat în mod similar în alte țări. Autoritățile sanitare chineze nu au raportat nicio modificare în prezentarea bolii.

Autoritățile chineze au informat că nu au fost detectați agenți patogeni neobișnuiți sau noi sau prezentări clinice neobișnuite, inclusiv în Beijing și Liaoning, ci doar creșterea generală menționată anterior a bolilor respiratorii cauzate de mai mulți agenți patogeni cunoscuți. De asemenea, acestea au declarat că creșterea numărului de boli respiratorii nu a dus la o încărcare a pacienților care să depășească capacitatea spitalelor.

Autoritățile chineze au informat că, de la jumătatea lunii octombrie, a fost pusă în aplicare o supraveghere sporită a bolilor respiratorii în ambulatoriu și în spital, care acoperă un spectru larg de virusuri și bacterii, inclusiv, pentru prima dată, Mycoplasma pneumoniae.Acest lucru completează mecanismele existente de supraveghere respiratorie și este posibil să fi contribuit la creșterea observată în ceea ce privește detectarea și raportarea bolilor respiratorii la copii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *