OMS declara urgenta globala de sanatate dupa inmultirea cazurilor de variola maimutei din Africa

Organizația Mondială a Sănătății a declarat miercuri focarul din Congo o urgență globală de sănătate .

OMS și-a convocat comitetul de urgență pe fondul îngrijorării că o tulpină mai mortală a virusului a ajuns în patru țări din Africa. Experții independenți s-au întâlnit virtual miercuri pentru a-l sfătui pe directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu privire la gravitatea focarului. După această consultare, el a anunțat că a declarat o urgență de sănătate publică de interes internațional – cel mai înalt nivel de alarmă conform legislației internaționale în domeniul sănătății.

Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au declarat marți focarul drept o urgență de sănătate publică a securității continentale, prima declarație de acest fel a agenției de la înființarea sa în 2017.

De la începutul anului, au fost raportate peste 17.000 de cazuri de mpox și peste 500 de decese în 13 țări din Africa, potrivit  Centrului African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, care clasifică focarul drept „eveniment cu risc foarte ridicat”. Cel mai mare număr de cazuri – peste 14.000 – este în Congo, care a raportat 96% din cazurile confirmate luna aceasta .

Mpox, cunoscută anterior ca variola maimuțelor, este o boală virală care se poate răspândi cu ușurință între oameni și de la animalele infectate. Se poate răspândi prin contact strâns, cum ar fi atingerea, sărutul sau sexul, precum și prin materiale contaminate precum cearșafuri, îmbrăcăminte și ace, potrivit OMS. Simptomele includ febră, o erupție cutanată dureroasă, dureri de cap, dureri musculare și de spate, energie scăzută și ganglioni limfatici măriți.

Organizația a semnat procesul de Listare a utilizării în situații de urgență pentru ambele vaccinuri antipox și a dezvoltat un plan regional de răspuns care necesită 15 milioane de dolari, cu 1,5 milioane de dolari eliberați din Fondul de urgență al OMS pentru situații de urgență.

O jumătate de milion de doze de vaccin sunt în stoc și alte 2,4 milioane ar putea fi produse până la sfârșitul anului, potrivit Tim Nguyen de la Programul OMS pentru Situații de Urgență în Sănătate. Congo și Nigeria vor fi primele care vor primi aceste vaccinuri, a adăugat directorul regional african pentru urgențe, dr. Abdou Salam Gueye.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *