OMS așteaptă tratamente noi anti-COVID, care ar putea include spray-uri nazale sau pastile

covid

Coordonatoarea ştiinţifică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan, a declarat astăzi, 10 noiembrie, că aşteaptă cu nerăbdare a doua generaţie de vaccinuri anti-COVID-19, care ar putea include spray-uri nazale sau pastile.

Aceste vaccinuri de a doua generaţie ar prezenta avantajul de a fi mai uşor de utilizat comparativ cu injecţiile cu ace şi ar putea fi auto-administrate.

Nu mai puţin de 129 de vaccinuri sunt în curs de examinare, dintre care unele se află în fază de studiu clinic şi, prin urmare, sunt testate pe oameni, faţă de 194 care nu sunt încă în stadiu atât de avansat.

„Acestea sunt încă studiate, dar sunt sigură că unele dintre ele vor fi foarte sigure şi eficiente, iar altele nu. OMS le va alege pe cele mai potrivite şi ia în considerare, de asemenea, ca unele dintre ele să fie utilizate pentru dezvoltarea unor vaccinuri împotriva altor boli.” 

Avantajul unui vaccin nazal, cum este deja cazul în unele ţări în cazul gripei, este că poate trata virusul chiar înainte de a ajunge la plămâni.

OMS a acordat autorizaţie de urgenţă pentru şapte vaccinuri anti-COVID-19, cele fabricate de laboratoarele Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinopharm, Sinovac şi Bharat Biotech.

Până în prezent, în ceea ce priveşte vaccinurile pe care le-am aprobat, nu a existat niciun semn suficient de îngrijorător pentru a ne face să spunem că trebuie să revizuim acest vaccin“, a spus ea.

Peste 7,25 de miliarde de vaccinuri au fost administrate la nivel mondial, potrivit unui bilanţ stabilit de AFP.

sursă: europafm