Olimpiada Națională de Matematică la Colegiul Negruzzi Iași

278574286_5201785566573319_170307333898660970_n

Colegiul Național „Costache Negruzzi” găzduiește în aceste zile Olimpiada Națională de Matematică pentru clasele a VII-a și a VIII-a. În jur de 100 de elevi și profesori sunt cazați în internatul colegiului. Spiritul internatist, definit de fondatorii scolii, în urmă cu 126 de ani, rezistă în timp și se reconfigurează în ecuațiile lumii moderne.

În atmosfera elevată a Colegiului Național „Costache Negruzzi” s-au întâlnit tinerii medaliați ai olimpiadei naționale de matematică, pentru susținerea probei de baraj. Dincolo de coduri binare, algoritmi, variabile și constante, participanții au dat dovadă de rezistență intelectuală și echilibru emoțional, de concentrare și inventivitate pe parcursul orelor de competiție.

”Este a 72-a olimpiadă națională de matematică. Ar fi fost a 73-a dacă acum doi ani am fi reușit să o organizăm. Anul trecut am organizat-o în mare parte în online, dar sigur cu faza finală tot cam ca și acum. De data aceasta din anumite motive, nu neapărat de pandemie, dar din faptul că e foarte greu să aduni 800 de copii și 200 de profesori într-un loc, ea s-a împărțit în 3 localități din țară, Constanța, Iași și Piatra Neamț. Aici la Iași îi avem pe copiii de clasele VII-VIII, de fapt cei pe care îi considerăm viitorii olimpici internaționali.”- a declarat Radu Gologan, președintele Societății de Științe ale Matematicii din România.

Cu emoțiile și curiozitățile specifice vârstei, oaspeții au adus cu ei cea mai frumoasă și mai vibrantă energie, transformând curtea Colegiului Negruzzi și holurile internatului într-un spațiu al adolescenței care tinde spre infinit.

Este de departe o experiență de neuitat deosebită, care într-adevăr necesită mult efort, multă pregătire pentru a ajunge până aici. Cred că este ceva foarte important și sunt foarte mândră de mine că am ajuns până aici. Deocamdată sunt mulțumită de medalia de aur obținută la etapa națională, prima la care am participat, iar în legătură cu barajul pentru lot nu am mare așteptări, deoarece sunt într-un mic dezavantaj de vârstă, concurez cu cei de a VIII-a deci oricum s-ar desfășura acest baraj sunt foarte mulțumită de mine și de etapa națională, ce am făcut acolo, cred că e bine.”- a declarat Alexandra Lăpușneanu, elev Colegiul Negruzzi, clasa a VII-a

Atingerea acestei etape reprezintă deja o mare performanță ținând cont de concurența acerbă.

Dacă ar fi să spun ceva poetic un testament al voinței copilului și al dedicării acesteia. Pentru mine a fost o experiență foarte neașteptată, pentru că eu nu mă așteptam să trec de anumite etape. Am fost foarte surprins, dar asta înseamnă să fii consistent și să lucrezi foarte mult. Am mai participat în a V-a, a VI-a și a VII-a la olimpiade, dar nu am ajuns foarte departe. Sunt foarte bucuros că am ajuns până aici și surprins. Și la națională am luat medalie de argint și acum sunt la primul baraj pentru determinarea lotului României în olimpiada balcanică.”- a declarat Mihnea Rotaru, Liceul Teoretic Internațional de Informatică București.

Iașul este centrul unde matematica redevine regina științelor.

Este extrem de important pentru Iași să găzduiască în răstimpuri olimpiade de matematică, dincolo de valoarea tuturor disciplinelor și de interesul pentru aceste competiții naționale, totuși sunt anumite discipline dacă vorbim de matematică de științe, de limba română, de mare interes pentru părinți, pentru elevi, pentru școli, iar faptul că în răstimpuri în Iași se vine pentru matematică, a mai fost și în 2010, a fost Balcaniada, au fost în 2006 chiar în școala noastră, totdeauna am fost parteneri implicați pentru că e un liceu cu o tradiție în privința vocației și excelenței în matematică, în științe. În același timp suntem organizatori suntem gazde, e un spațiu pe care noi îl propunem, un spațiu intelectual, un spațiu care are o istorie, o tradiție, marmura de aici ne arată numele celebre de-a lungul timpului și astfel ne-am străduit să fie o carte de vizită onorantă a școlii cu tradiția ei, cu proiectele ei științifice, umaniste, culturale și o carte de vizită a Iașului”, a declarat Camelia Gavrilă, directorul Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași.

Mâine va fi lansat un nou număr al Jurnalului Negruzzi, care va prezenta o cronica a evenimentului pornind de la momentul deschiderii, la trăirile elevilor și antrenarea lor pentru performanță.

”Eu am lucrat atât pe partea de redactat texte, cât și pe partea de adunat interviuri, atât de la elevii participanți la olimpiadă, cât și de la profesorii acestora, profesorii care i-au însoțit. A fost o experiență într-adevăr fascinantă să lucrez într-un mediu atât de productiv pe care Colegiul Costache Negruzzi mi l-a asigurat de fiecare dată. Acum materialele sunt adunat, mai rămâne să fie puse în pagină și sperăm ca rezultatul final să reflecte toată munca pe care noi am depus-o în aceste zile”, a declarat Alexandra Cristina Dimitriu, elev Colegiul Negruzzi.

Elevi au adunat materiale, reportaje pe care le-au selectat pentru o ulterioară revistă de olimpiadă.

Pentru mine a fost o onoare să coordonez o echipă așa de bine stabilită. M-a ajutat chiar foarte mult realizarea acestui ziar, fiecare a avut atribuții de la tele-reporter, până la fotografi care au selectat poze, le-au pus în pagină, după care cei de la design  care au așezat pagina și au făcut-o în așa fel încât să satisfacă pe fiecare în parte. După cum știți anul acesta, Colegiul Național Negruzzi a fost o gazdă primitoare a pasionaților de matematică și suntem mândri de această onoare”, a declarat Aida Nicoleta Grecu, elev Colegiul Negruzzi.

Imortalizarea dialogurilor și reflecțiilor despre fascinația științelor, despre semnificația concursurilor, a olimpiadelor într-o lume competițională a fost realizata de tineri talentați.

”Pentru mine a fost o onoare să fiu fotograf, eu am o pasiune foarte mare pentru fotografie și mă bucur că am avut ocazia de a-mi încununa această pasiune prin acest eveniment care mi-a testa abilitățile și de asemenea cooperarea cu restul fotografilor care au fost”, a declarat Roxana Teodora Palade, elev Colegiul Negruzzi.

Să fiu sincer, de la început eram pe partea de fotografie și în același timp și pe luat interviuri de la copii. Am mers din primul moment în care am fost chemați, am mers să luăm interviuri, mai ales la profesori. Îmi amintesc că am avut o profesoară cu trei elevi care erau foarte speriați de noi și am încercat să îi convingem că încercăm doar să facem un lucru foarte interesant din punctul meu de vedere, acest ziar Negruzzist”, a declarat Vlad Lepădatu, elev Colegiul Negruzzi.

Olimpiada Naționala de Matematică se va încheia mâine.