Olga Orban-Szabo, prima campioană mondială a scrimei româneşti, a murit la 83 de ani

scrima

Olga Orban-Szabo, prima medaliată olimpică şi prima campioană mondială a scrimei româneşti, a încetat din viaţă la 83 de ani.

Olga Szabó este o fostă scrimeră română, laureată cu argint la Jocurile Olimpice din 1956 de la Melbourne și dublu laureată cu bronz la Mexico 1968 și la München 1972. A fost și dublă campioană mondială.

S-a apucat de scrimă la o vârstă relativ înaintată de 14 ani, după ce profesoara sa de franceză și-a dus clasa la sala de scrimă, unde soțul acesteia era antrenor. S-a remarcat repede și a început să se pregătească cu maestrul Ludovic Ozoray la „Progresul” Cluj. În anul 1954 a câștigat campionatul național al României în categoria juniori, și un an mai târziu la seniori.

La prima participare olimpică, la Melbourne 1956, a cucerit prima medalie olimpică a unui scrimer român, fiind laureată cu argint. Aurul a fost câștigat de britanica Gillian Sheen, o scrimeră pe care Olga Orban o învinsese de două ori în timpul competiției. Pentru acest rezultat a fost numită maestră a sportului. În anul 1961, alături de Maria Vicol, Ana Pascu și Ecaterina Orb-Lazăr, a obținut prima medalie românească la un Campionatul Mondial, un bronz, apoi aurul la individual în 1962.

După ce s-a retras, a devenit antrenoare la clubul ei, CSA Steaua. În anul 1990 a emigrat în Ungaria cu soțul ei, Alexandru Szabo, și a lucrat la clubul sportiv Honvéd Budapesta.